Lite fysisk aktivitet og dårlig kosthold kan ikke alene forklare den dramatiske økningen i fedme og diabetes. Det er på tide at vi får øynene opp for kjemiske miljøgifter, mener forsker.
Persistente organiske miljøgifter (POP) er en samlebetegnelse på ulike kjemiske miljøgifter, som insektmidler, industrielle kjemikalier og visse biprodukter av forbrenning.
Vi mennesker får i oss stoffene gjennom fettholdig mat som fisk, meieriprodukter og kjøtt.
Miljøgiftene kan være vanskelige å bryte ned og skille ut, og vil dermed hope seg opp i kroppen.
Miljøpåvirkning og helse
Forskningsrådets program for Miljøpåvirkning og helse skal bidra til forskning om sammenhengen mellom miljø, arvelige faktorer og helse.
Stadig flere i den vestlige verden rammes av metabolsk syndrom. Det er en fellesbetegnelse for en samling av risikofaktorer for hjerte- og karsykdom og diabetes type 2, som overvekt og høyt insulinnivå.
Hva er forklaringen på den dramatiske økningen i forekomsten av metabolsk syndrom? Både genene våre og miljøfaktorer som kosthold og fysisk aktivitet spiller en rolle, men forskerne har manglet biter i puslespillet.
– Nå tyder mange studier på at persistente organiske miljøgifter spiller en viktig rolle, sier Jerome Ruzzin, postdoktor ved Universitetet i Bergen.
Fra fettholdig mat
Med finansiering fra Forskningsrådets program for miljøpåvirkning og helse har Ruzzin i flere år forsket på effekten av persistente organiske miljøgifter (POP-er, se faktaboks). Han mener stoffene har langt større innvirkning på helsa vår enn de fleste er klar over.
– Dagens voksne er den første generasjonen som opplever store helsefølger av disse stoffene. Hvis vi ikke tar utfordringene på alvor, er det stor grunn til å være bekymret også for kommende generasjoner, sier han.
Vi mennesker får i oss POP-er gjennom fettholdig mat som meieriprodukter og kjøtt, og spesielt fet fisk. Ruzzins forskning på mus viser blant annet at laksefilet med høyt innhold av POP-er, kan føre til insulinresistens, som er en av hovedårsakene til metabolsk syndrom.
Finnes overalt
I to ferske vitenskapelige artikler roper Ruzzin varsku om POP-enes negative effekt på helsa vår.
– Veldig mange studier viser nå at mennesker med høy konsentrasjon av POP-er i kroppen, utvikler metabolsk syndrom. Vi snakker da om vanlige mennesker som bor i vanlige miljøer, påpeker Ruzzin.
– Dette illustrerer at vi fremdeles eksponeres for altfor høye mengder POP-er og at de kan innebære store helsekonsekvenser, sier han.
Kostholdsendringer er vanlig i behandling av metabolsk syndrom. Foreløpig vet vi for lite om effekten miljøgifter i konkrete matvarer har til å kunne komme med konkrete helseråd, ifølge Ruzzin.
Derfor haster det med å sette i gang flere studier som ser på kombinasjonen av miljøgifter og næringsstoffer i mennesker, mener han.
Farlig cocktail-effekt
I studier har det vist seg at stoffer som er under faregrensen hver for seg, kan få dramatiske effekter når de blandes med andre POP-er eller andre miljøgifter. Denne såkalte cocktail-effekten bekymrer Ruzzin.
Han mener det er behov for et strengere regelverk og matprodusenter som fjerner miljøgifter i langt større grad enn i dag.
– Vi forbrukere burde også få mer informasjon om hva slags kjemikaler vi kan få i oss gjennom maten.
– Grenseverdiene i dag er sannsynligvis for høye, og regelverket må endres, sier Ruzzin.
Annonse
Misdannede kjønnsorganer
Ifølge dansk forskning kan små mengder av ulike kjemikalier som finnes i alminnelige hverdagsprodukter, ha en cocktaileffekt. Misdannelser av kjønnsorganer kan bli en av konsekvensene.
Forsker Sofie Christiansen ved Danmarks Tekniske Universitet frykter følgene.
– Det er ingen tvil om at samvirkning av ulike hormonforstyrrende stoffer har vært undervurdert, sa hun i forbindelse med en miljøgiftkonferanse i regi av Forskningsrådet og KLIF tidligere i år.
Forskningsrådet mener det er behov for langt mer kunnskap om miljøgifter.
– Det er helt avgjørende for å kunne nå generasjonsmålet om utfasing av helse- og miljøfarlige stoffer innen 2020, sa Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet, i forbindelse med miljøgiftkonferansen.
Ruzzin er nå i gang med å studere hva det er som gjør at POP-er har en slik negativ effekt på helsa vår.
– Kunnskap om hvordan miljøgiftene virker i kroppen, vil gjøre det lettere å forebygge og behandle metabolske sykdommer. For eksempel kan det legge grunnlaget for nye medisiner, sier han.