Verdens nordligste land kartlegger Arktis

Seks land med grenser mot Arktis har gått sammen for å sammenstille bergrunnskart og geofysiske kart over verdens nordligste områder. Dette skal gi et utgangspunkt for nye undersøkelser av geologiske ressurser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er de geologiske undersøkelsene i Russland, Sverige, Finland, USA, Canada og Norge som nå har innledet den internasjonale kartleggingen. Flere land deltar med forskere i prosjektet.

Polaråret

- Arbeidet er en direkte oppfølging av samarbeidsavtalen som ble undertegnet mellom de seks landene i juni 2005, forteller leder for sammenstillingen av geofysiske data, forsker Carmen Gaina ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Avtalen innebærer flere prosjekter under paraplyen “Atlas over geologisk kartlegging av Cirkum-Arktis i målestokk 1:5 million”.

Området som skal sammenstilles strekker seg helt ned til 60 grader nordlig bredde.

Prosjektet er en del av Polaråret og ledes av den russiske geologiske undersøkelsen VSEGEI.

Olje og gass

- Mange av de nasjonale geofysiske databasene har vokst kraftig siden den forrige sammenstillingen i 1996 og 2000. Derfor blir dette et viktig produkt for geovitenskapen, men også for videre undersøkelser av både gamle og nye geologiske ressurser, mener Carmen Gaina.

Blant annet mener en rekke oljeeksperter at 25 prosent av verdens hittil uoppdagede olje- og gassressurser finnes i Arktis.

Det første seminaret på cirkum-arktiske data ble arangert i russiske St. Petersburg i januar 2006. Årets møte finner sted i Trondheim i dag og i morgen, med deltakere fra Russland, USA, Canada, Sverige, Finland, Tyskland og Danmark.

Powered by Labrador CMS