Forskerne graver i gammel sjøbunn på den vestlige bredden av det som en gang var en 700-800 kilometer lang innsjø langs 62. breddegrad i Russland.
Store innsjøer, demt opp av mektig innlandsis en eller flere ganger i løpet av siste istid, dominerte i sin tid dette enorme slettelandet.
Vi er så vidt utenfor den kartlagte isgrensen fra siste istids maksimum, 10 mil nord for byen Kotlas i nordvest-Russland.
Her i Tolokonka, i en fire kilometer lang skjæring ved elva Dvina, arbeider et internasjonalt team av forskere med å kartlegge fortidas klimaendringer.
Puslespill
- I løpet av siste istid har det trolig vært innsjø to ganger her. Vi har funnet avsetninger fra et elvedelta som tyder på at den eldste sjøen etter alt å dømme ble dannet for cirka 65 000 år siden, forteller forsker og geolog Eiliv Larsen ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).
Larsen leder feltarbeidet i Russland som et ledd i prosjektet SciencePub i Det internasjonale polaråret.
Sammen med kolleger fra NGU, Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) og Hertzen-universitetet i St.Petersburg, finner han stadig nye brikker i puslespillet om siste istid.
Helt på grensen
Den enorme innsjøen strakk seg fra Kotlas i vest til landsbyen UstNem i øst, bare noen mil fra Uralfjellene. I fjor fant forskerne rester av innsjøen nettopp i området ved UstNem.
Nå er den samme sjøen funnet igjen 700-800 kilometer lenger vest, i den lange skjæringen ved Tolokonka. I dag regjerer den mektige elva Dvina dette området, der den bukter seg gjennom det flate landskapet nordvestover til Arkhangelsk.
- Vi prøver å finne svar på hvordan innsjøene egentlig har sett ut. Hvor kom sedimentene fra og hvordan påvirket det natur- og klimamiljøet i området?
- Og selv om vi er utenfor isgrensen, finner vi likevel spor etter en isbretunge som har beveget seg inn i innsjøen fra nord. Trolig skjedde dette i den yngste sjøen for rundt 20 000 år siden, opplyser Eiliv Larsen.
Framtidas klima
Samtidig fastslår forskerne at det er svært interessant å avdekke hva som foregikk da isen endelig smeltet, demningene brast og de enorme mengdene med oppdemt ferskvann strømmet ut i Nordishavet.
Blant annet må dette ha hatt konsekvenser for datidens klimasystem og havsirkulasjon.
Annonse
- Selv er vi på mange måter drevet av nysgjerrighet. Da vi startet arbeidet i disse delene av Russland for 12-13 år siden, var det gjort svært lite istidsforskning.
- Nå er resultatene av vårt arbeid en del av referanserammen som klimaforskerne bruker for å beregne framtidas klima, sier Larsen.
Han bruker et nøkkelhull som metafor.
- På avstand ser du svært lite av rommet innefor, men jo nærmere nøkkelhullet du klarer å legge øyet, jo mer av rommet åpenbarer seg.
- Slik er det med forskningen her i nordvest-Russland, vi avdekker en stadig større del av istidshistorien og dermed fortidas klimaendringer, sier han.