Forsker hele natta lang

Miljø og klima er et av temaene for Forskningsdagene i år. Under Researchers’ Night 26. september vil flere av arrangementene handle om energi og miljø. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Under Researchers’ Night forteller forskere over hele Europa oss om forskningens betydning for samfunnet, og om hvordan det er å være forsker.

Hensikten er å øke forståelsen for hvor viktig det er å satse på forskning, for at Europa også fremover skal kunne ha et konkurransedyktig næringsliv. 

I Norge finner hele 15 arrangementer sted på Researchers’ Night, fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør. Her kommer noen smakebiter.

Foto og forskning

– En fotokonkurranse i forbindelse med Forskningsdagene er midt i blinken, sier nasjonal prosjektleder Anne Riiser.

For når du tar med deg kameraet ut og tenker «hva er forskning?» eller «hvem er egentlig en forsker?» settes hodet i sving med et viktig tema. For forskning er nemlig viktig for Norge.

Konkurransen er et samarbeid mellom NRK Nordland, Høgskolen i Bodø og Forskningsdagene.

Vinnerbildet sendes derfor til EU og deltar i den europeiske konkurransen.

– Konkurransen heter «mitt forskerbilde», og tanken er at du skal sende oss nettopp det. Det kan være et bilde av en person som forsker, – enten en som faktisk er en forsker, – eller en som kanskje har lyst til å bli det.

Motivene kan variere fra noe i nærmiljøet til scener fra en forskningsstasjon, eller kanskje av noe som du synes det er viktig at det blir forsket på. Vinnerbildet og plass nummer to og tre premieres med en IPod hver.

Premieutdeling og utstilling blir på Høgskolen i Bodø, fredag 26. september fra kl. 1500. 

Se nettsidene Forskningsdagene for mer informasjon og konkurranseregler. 

Radioteateret ut i verden

Kan man lage radioteater på Litteraturhuset, med bardisk og skravlende kafégjester?

Ja, sier NRK Radioteatret, som stiller med dyktige skuespillere, instruktører, lyddesignere og en forsker.

Det blir radioteater på direkten, og publikum skal være med! 

Espen Reboli Bjerke og Rebekka Karijord spiller Lars og Rakel, et par med kommunikasjonsproblemer. Her i et lystig øyeblikk i radioteaterstudio på Marienlyst. (Foto: Hege Fagerheim)

– På Litteraturhuset kan du overvære, denne gangen både med øyne og ører, hvordan regissør, skuespillere, lyddesigner og instruktør arbeider for å kommunisere godt med sitt publikum.

Med seg denne kvelden har de også professor Helge Rønning som kommentator og diskusjonspartner. Han er ekspert både på kommunikasjon og Ibsen.

– Det er nemlig sluttscenen fra «Et Dukkehjem» som skal under lupen, forteller prosjektleder Hege Fagerheim. 

I tillegg til Nora og Helmer møter vi Rakel og Lars, spilt av skuespillerne Rebekka Karijord og Espen Reboli Bjerke, denne kvelden.

Musikk-tester mennesker

Forskere fra MI Lab kan bruke medisinsk bildeteknologi til å undersøke hvordan hjernen reagerer på musikk. (Foto: MI Lab)

Musikk påvirker mennesker på mange måter, for eksempel ved å vekke et rikt spekter av følelser. Musikere og medisinere fra NTNU forener krefter under Forskningsdagene for å vise hvordan dette foregår. 

– Jeg ble interessert i dette i 1962! forteller professor Sven Svebak ved NTNUs medisinske fakultet.

Da kom Svebak over en undersøkelse som viste at det var dumt å synge vuggesanger for barna. Musikken holdt dem nemlig våkne lenger – mens stillhet, eller en metronom som holdt samme takt som mors hjerteslag, var mer effektivt. 

Svebak skal demonstrere slike effekter i praksis med sin polygraf tilkoblet et frivillig «offer» på scenen under et arrangement i Trondheim.

Polygrafen måler puls, svettesekresjon og andre fysiologiske parametere, og planen er å vise målingene direkte på en storskjerm mens samtidsmusikeren Michael Duch spiller kontrabass og folkemusikeren Andreas Aase spiller gitar.  

Forskere fra MI Lab, som bruker medisinsk bildeteknologi til å vise hvordan kroppen ser ut «inni», supplerer med det fremste som finnes av teknologisk utstyr.

Bli med på å bake byen!

Folk og forskere skal bygge det nye Bjørvika i løpet av én dag. Den nye bydelen skal bygges i plastelina.

De som bruker byen hele tiden, tenker kanskje ikke så mye på at det ligger mye forskning bak utvikling av byrommet.

Under Forskningsdagene skal forskere fra en rekke institusjoner vise seg fram og fortelle byens befolkning om forskning som skal gi oss en bedre by å bo i.

Folk og forskere skal bygge det nye Bjørvika i løpet av en dag. Den nye bydelen bygges i plastilina på Oslo S. (Foto: Norsk Form)

Fredag 26. september inviteres publikum som beveger seg rundt på Oslo S til å være med på byutvikling. Gammel og ung får da lov til å boltre seg i plastelina og samarbeide med forskerne om å utvikle det nye Bjørvika.

Forskerne, som er til stede med et forstørret kart og sin kunnskap om hvordan man utvikler en god, miljøvennlig by å leve i, er med i byggeteamet.

Se inn i fremtiden

Vil du ta en titt inn i fremtiden og blant annet få vite hvordan morgendagens dataspill kommer til å se ut?

Mange spennende personer og problemstillinger blir presentert når «professorene» Krankenkopf og McMistake inviterer til forskerkveld på Bergen vitensenter. Som for eksempel om vi greier vi oss uten alkohol og hvor viktig er den gode søvnen er.

Først ute er spillutvikler Fredrik Sundt Breien. Ved siden av å være doktorgradsstudent i informasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen utvikler han spill og opplevelsesbaserte og pedagogiske systemer.

Sundt Breien vet det meste om dataspill, blant annet om fremtidens spill vil se ut. Han tror kroppen og blikket vil overta for tastatur, mus og joystick, og at Internett vil bli en viktig kanal for distribuering av tunge 3D-spill. 

Inspirasjonen til å handle

Global oppvarming og miljøvern opptar mye av nyhetsbildet. Hvorfor er det da så vanskelig å komme fra gode intensjoner til handling? 

Kanskje er det ikke nok med fysisk, kjemisk og biologisk kunnskap. Er det slik at vi trenger nye perspektiver og en annen forståelse av oss selv enn den naturvitenskapen kan gi. Her kan de humanistiske fagene gi viktige bidrag.

Gjennom en fredagsaften på Agder Teater og en lørdag i Kristiansand sentrum ønsker Universitetet i Agder å vise samtalen som forskningsmetode.

Forskere og kunstnere starter dialogen ut fra en konkret problemstilling: Hvorfor blir det ikke lagt ny skinnegang mellom Magnor og Lillestrøm, slik at hurtigtog kan utkonkurrere flytrafikken?

Stjerner i sikte

Fredagskveldens stjerne i Sandnes blir Elizabeth Norberg-Schulz når Universitetet i Stavanger innbyr til Researcher’s Night på Vitenfabrikken i Sandnes.

Stjerner i sikte – en kobling av kunst, teknologi og vitenskap er tema for kvelden, som blir fullspekket med varierte opplevelser.

Norberg-Schulz skal ikke bare synge. Sammen med professor Viggo Pettersen vil hun snakke om kroppen som verktøy.

DNA-analyser og bronsealdersmykker utgjør noen av de andre innslagene.

Vinddrevne landfartøy – o’hoi!

Ideene bobler når elevene blir utfordret til å lage vinddrevne landfartøy. (Foto: Margaret Lloyd, oz-Teachernet)

Skoleelever i hele Finnmark er denne høsten invitert til å utvikle vinddrevne landfartøy.

Fylkesfinalen i skolekonkurransen holdes i forbindelse med Researchers’ Night i Hammerfest. 

Det skjer også mye annet i energibyen samme dag, fredag 26. september, alt med fokus på ulike energiformer og energiøkonomisering. Ikke bare skoleelever, men hele befolkningen, er målgruppe.

Andre arrangementer under Researchers’ Night i Norge fredag 26. september:

Science Circus med eksperimenttorg: Spaghettibrokonkurranse, planetarium, foredrag og brannforskning. Karmsund folkemuseum og Breidablikk skole. 

Nattevandring i Akvariet i Bergen: Etter stengetid slukkes alle lysene på Akvariet. Krokodillene våkner opp for å gå på jakt. Ta med lommelykt og snik deg rundt blant alle dyrene. 

Forskernatt i Fjærland: 100 skoleelever fra United World College og to videregående skoler treffer forskere og politikere i Fjærland for å bli oppdatert på klimaendringene. Bremuseet. 

En uvanlig forskernatt på NTNU: NTNU inviterer elever fra videregående skoler i Trøndelag til en ny forskernatt i Realfagbygget på Gløshaugen.

Gründercamp: Ungdom konkurrerer om å løse utfordringer/problemer innen klima og miljøvennlig energi og presentere den beste løsningen. Grand Nordic Hotell, Harstad. 

Mer informasjon om arrangementene:

Forskningsdagene

Forskningstorgene

Powered by Labrador CMS