– Må forme morgendagens nett

– Om ti år vil Internett være svært forskjellig fra i dag. Betydelige bidrag fra IKT-forskning er nødvendig, både for å nå fram til mulighetenes land og for å håndtere farene underveis.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

João Schwarz da Silva.

João Schwarz da Silva

Dr. João Schwarz da Silva er direktør for Converged Networks and Services i EU-Kommisjonens DG-INFSO.

Han har ansvaret for all forskning og utvikling innenfor mobil og trådløs kommunikasjon, bredbåndsnett, audiovisuelle nettverkssystemer, «ting-Internett», programvareengineering og IKT for forretningsapplikasjoner.

Da Silva var hovedtaler på VERDIKTs konferanse i Bergen 29.–30. oktober.

Det sier João Schwarz da Silva, FoU-direktør i EU-kommisjonen.

– På hvilke måter vil fremtidens Internett være mest forskjellig fra dagens?

– Innenfor et perspektiv på ti år ser jeg flere utviklingstrekk som vil gjøre fremtidens Internett til noe ganske annet enn det nettet vi kjenner i dag.

– For det første vil den største veksten i internett-brukere komme fra utviklingsland. Dette vil ikke bare medføre en tredobling av brukertallene, og til nye brukermønstre, annen kulturell atferd og nye tilgjengelige tjenester, sier da Silva.

Tingenes Internett

Et annet utviklingstrekk er det da Silva kaller tingenes Internett.

– Dagens Internett knytter sammen datamaskiner med mennesker bak. I løpet av ti år vil vi oppleve at Internett i langt større grad knytter sammen enheter som ikke er styrt av mennesker.

– Denne teknologien kan ha et vidt spekter av anvendelser, for eksempel overvåkningssensorer i menneskekroppen som melder fra til andre eksterne enheter dersom noe er galt.

– Teknologien gir muligheter for å knytte sammen milliarder av enheter. Dette vil føre til at nye bedrifter blir unnfanget, og noen av dem vil tilby tjenester ingen har tenkt på hittil, sier da Silva.

Omfattende IKT-forskning er avgjørende for å utnytte Internetts potensiale, samtidig som truslene underveis håndteres. (Foto: Shutterstock)

Bedre søk

Et tredje utviklingstrekk knytter seg til eksplosjonen av tilgjengelig informasjon på nettet.

– Dette vil tvinge søkemotorer fra «å søke» til «å finne».

– Vi er allerede kommet til et stadium der søkemotorene stort sett gir oss uhensiktsmessig mange treff på enhver søkestreng.

– I løpet av ti år vil det bli enklere å finne det vi faktisk leter etter. Dette er i stor grad takket være mer sofistikert bruk av algoritmer, eller rangeringskriterier, i søkemotorer. Norske aktører er i front her, sier da Silva

Han trekker fram Fast Search & Transfer som et ledende eksempel. 

Europeisk suksess

– Hva er de største forskningssuksessene som har funnet sted for å tilpasse Internett til fremtiden?

– Det første jeg tenker på er tredje generasjons mobiltelefoni (3G). Mesteparten av denne teknologien er basert på europeisk forskning. 3G er den første virkelige sammensmeltingen av mobiltelefoni og Internett.

– Teknologien blir brukt over hele verden og har stor innvirkning.

– Teknologien åpner store muligheter for næringslivet. Med Europa som ledende region når det gjelder anvendelse er vi godt posisjonert til å høste fruktene av denne utviklingen, sier da Silva.

– Hvilke områder bør bli høyere prioritert av norske aktører?

I følge da Silva er Norge i verdenstoppen når det gelder utbygging og anvendelse av fiber og bredbånd. Foto: Shutterstock

– Norge er et land som gjør det bra på mange områder, og som vil definere fremtidens Internett. Et av disse områdene er bredbånds- og fiberutbygging og anvendelse av dette.

– Her er Norge i verdenstoppen. Dere ligger også over gjennomsnittet på mobiltelefonbruk og internettbruk.

– På grunnlag av dette bør norske forskere fortsette å forske på områder knyttet til Internetts infrastruktur. Dessuten bør det fokuseres på IKT-forskning knyttet til energi og CO2-fangst.

– Og til slutt: Norge må gjerne utvikle flere selskaper som Fast Search & Transfer, sier da Silva.

Lenker:

Et fyldigere intervju med flere temaer kan leses på VERDIKTs nettsider.

VERDIKTs konferanse i Bergen 29.–30. oktober.

Powered by Labrador CMS