- For å få folk mer fysisk aktive må vi endre de fysiske omgivelsene.
- Mennesker vet at de bør være i aktivitet, men det er blitt vanskeligere i praksis, forklarer Mikael Fogelholm, ernæringsprofessor ved Universitet i Helsingfors og en av Finlands fremste ernæringsforskere.
- Kan med fordel gå
Fedme er et stort samfunnsproblem i den vestlige verden. Undersøkelser fra Nasjonalt folkehelseinstituttet. viser at hver femte nordmann har en kroppsmasseindeks (KMI) på over 30, som er grensen for fedme.
Det er i dag enklere å ta bil og være i ro. Fogelholm mener derfor at vi bør endre måten vi jobber på. Han forsker særlig på sammenhengen mellom fysisk aktivitet, ernæring og fedme, og har mange praktiske endringsforslag.
- Hvorfor skal man alltid sitte under møter og når man spiser lunsj? Hvorfor kan man ikke ha høye bord slik at man står i stedet? spør han.
- Det kunne vært flere trapper og færre rulletrapper. Vi trenger selvsagt rulletrapper og heiser for bevegelseshemmede, men vi andre kan med fordel gå.
Fogelholm mener at omgivelsene burde være bedre tilrettelagt for bevegelse, og han foreslår flere sykkelveier og at det burde være vanskeligere å kjøre bil, blant annet gjennom dyrere parkering.
Men det er ikke bare bevegelse som er avgjørende for å redusere fedme, ifølge ernæringsforskeren. Matkonsum er en viktig faktor, og omgivelsene er også relevant i den sammenhengen.
Store butikker, store mager
- Tidligere hadde vi små matbutikker, og når kjøleskapet var tomt, gikk vi og kjøpte brød og melk. Nå går vi til store supermarkeder og fyller store handlevogner. Vi kjøper mat som vi tror vi trenger, og når maten begynner å bli gammel, spiser vi for mye for å unngå å kaste den, sier Fogelholm.
Hele måten vi kjøper mat på bidrar til at vi blir fetere og fetere, ifølge Fogelholm. Vi omgir oss konstant med mat. Porsjons- og forpakningsstørrelsene øker hele tiden.
Han mener at moms på sukker er en mulig løsning, slik at sukkerrikeprodukter blir dyrere. Samtidig som momsen på frukt og grønt bør fjernes.
30 minutter gjør underverker
Idrettsforskningen kan fortelle hvor mye vi skal bevege seg oss, ifølge Fogelholm.
- For 30 år siden trodde man at det bare var anstrengende mosjonsidrett som var bra for helsen, men 10 år senere kom man fram til at en halvtime rask gange er tilstrekkelig, sier han.
Det å få bedre forståelse for hva som skal til kan bidra til at folk gjøre det rette, så sant omgivelsene gir mulighet til det.
Til sommeren kommer en gruppe nordiske forskere med nye nordiske næringsanbefalinger. Fogelholm er med i prosjektet, som er finansiert av Nordforsk. Målet er å si noe hvor mye vi trenger av de enkelte bestanddelene i kosten.
Annonse
- I hele det forebyggende arbeidet mot fedme må vi inkludere omgivelsene og miljøet. Menneskene vet hva de bør gjøre, men omgivelsene gjøre det i dag vanskeligere å ta sunne valg, avslutter Fogelholm.