Studier på celler og dyr er første skritt på veien når et nytt legemiddel skal utvikles. Men overføringen av resultater fra dyr til menneske er preget av mange utfordringer. (Foto: Shuttersock / NTB Scanpix)

Forskere tester medisiner basert på dårlige dyrestudier

De fleste av oss stoler på at vi trygt kan delta i utprøving av nye legemidler. Nå viser en ny studie at godkjenningsinstanser ikke får avgjørende informasjon om forskningen som er gjort på dyr i forkant.

Færre enn 15 prosent av kliniske studier er vellykkede. Det betyr at de aller fleste deltar i slik medisinsk forskning til liten nytte. Penger og ressurser kastes bort, og i verste fall utgjør forskningen en fare for oss.

I England rulles en mulig skandale opp ved det anerkjente Oxford University. Forskere beskyldes for å ha gitt en ny tuberkulosevaksine til nesten 1500 babyer i Sør-Afrika til tross for at vaksinen angivelig ikke skal ha vist noen effekt da den ble testet ut på aper.

Tvert imot skal flere av apene ha dødd raskt etter at de fikk vaksinen.

11 millioner forsøksdyr

I 2016 registrerte Mattilsynet bruk av 11,6 millioner forsøksdyr i Norge, deriblant 10,6 millioner laks. Dyrene brukes i alt fra grunnforskning til sykdomsdiagnostikk og vurdering av utstyr i human- og veterinærmedisin.

Ole Aamodt, avdelingssjef ved Avdeling for nasjonale oppgaver, forteller at de ofte påvirker søkerne til å bruke et mindre antall dyr og andre metoder, og til å kutte ut elementer som Mattilsynet vet er undersøkt før. Ved behov konsulterer de også eksterne eksperter.

– Dette er spesielt aktuelt når det gjelder statistikk, for eksempel beregninger av hvor mange dyr man må bruke for å få et resultat som er pålitelig, sensitivt og spesifikt nok, sier han.

Informasjon om apestudiene har imidlertid manglet eller vært misvisende når forskerne har lagt frem studien sin for etiske godkjenningsinstanser og på konferanser, ifølge en artikkel i British Medical Journal (BMJ).

Forskerne skal ha hevdet at dyrestudiene viste at vaksinen virket beskyttende og påstått at eksperimenter som viste noe annet, var mislykkede eller irrelevante.

Skjeve studier og lite publisering

Første skritt på veien når et nytt legemiddel skal utvikles, er prekliniske studier på celler og dyr. Det er velkjent at det er knyttet mange utfordringer til dyrestudier. Dyr er dyr, og ikke mennesker. På mange områder er vi like, men på andre områder grunnleggende forskjellige.

Samtidig har dyrestudier gjennom flere år blitt kritisert for å være dårlig utført, og mange har etterlyst systematiske gjennomganger av eksisterende forskning. Dyreforskningen har heller ikke fulgt opp trenden i klinisk forskning hvor det de siste årene har blitt satt i verk ulike tiltak for å sørge for at alle studier registreres og publiseres.

Adrian Smith er sekretariatsleder i Norecopa, en norsk organisasjon som skal fremme dyrevelferd og de 3R-ene i dyreforskning: Replacement (erstatning), Reduction (reduksjon) og Refinement (forbedring).

Han er godt kjent med utfordringene knyttet til overgangen fra dyr til menneske i forskning.

– Særlig de siste to–tre årene har flere og flere røster fra innsiden selv kritisert dyreforsøk for å være for dårlige. Forskere er lei av at vitenskapelige artikler inneholder for lite informasjon om forsøkene til at de kan evaluere dem – for ikke å snakke om å gjenta dem. Forskere har også etterlyst viktige elementer, som randomisering og blinding, i andres studier, sier Smith.

Kilder British Medical Journal har snakket med i forbindelse med tuberkulosesaken, sier at den bare er nok et eksempel på systemsvikt som rammer preklinisk forskning: dårlig studiedesign, manglende forståelse for statistiske metoder, ingen klart definerte formål og selektiv rapportering av resultater.

Mangler informasjon

Kliniske studier

Klinisk utprøving av et nytt medikament skjer i fire faser.

FASE 1: Her undersøkes grunnleggende forhold som stoffets giftighet og omsetting i kroppen. Forsøkspersonene er ofte friske frivillige, men pasienter kan også delta. På dette stadiet kan deltagerne oppleve ubehag, og de utsettes også for en viss ukjent risiko.

FASE 2: Her skal man få et inntrykk av om stoffet har den effekten man ønsker, og hvilken dose og varighet som trengs i behandling. Pasienter deltar, og man sammenligner gjerne det nye preparatet med placebo.

FASE 3: Gjøres på en større pasientgruppe og skal bekrefte stoffets virknings- og bivirkningsprofil.

FASE 4: Ser på sikkerhet ved vanlig bruk i befolkningen. For at en klinisk studie skal være etisk forsvarlig, må en såkalt risiko-nyttevurdering gjøres i ulike instanser og på ulike stadier: Er den antatte nytten av studien større enn risikoen forbundet med deltagelse?

Kilde: www.etikkom.no

Nå viser ny forskning fra Tyskland at mangel på informasjon fra prekliniske studier i søknadsbehandling også er et utbredt problem.

I såkalte Investigator brochures beskriver forskere prekliniske studier. De brukes i den faglige og etiske vurderingen når noen søker om å få sette i gang kliniske studier. De tyske forskerne har sett på kliniske studier i fase I og II.

Investigator brochures inneholder blant annet informasjon om sikkerhetsstudier gjort i dyr for å si noe om den potensielle risikoen en bestemt behandling kan utgjøre for mennesker. De inneholder også effektstudier gjort i dyr for å vise den potensielle nytten av en behandling.

Det er effektstudiene de tyske forskerne har tatt for seg. De har sett på 109 investigator brochures som omfattet til sammen 708 slike studier.

Færre enn fem prosent inneholdt viktig informasjon om metoder som kan redusere skjevhet i resultatene. Slike tiltak kan være at mange nok dyr deltok i studien, og randomisering, det vil si at forsøksdyrene ble tilfeldig fordelt i gruppene som skulle sammenlignes.

Analysene viste også at ni av ti dyrestudier ikke var publisert i det hele tatt. Dermed var det umulig for forskningsetiske komiteer å fastslå om studien var vurdert av andre eksperter. Åtte av ti investigator brochures inkluderte bare studier som hadde en positiv effekt. Et naturlig spørsmål blir da om negative studier bevisst er utelatt.

Alarmerende resultater

I en artikkel i det vitenskapelige tidsskriftet Science blir resultatene omtalt som alarmerende.

– Dette arbeidet viser at de som skal ta stilling til etikken i kliniske studier, ikke får den informasjonen de faktisk trenger for å evaluere de prekliniske studiene, sier Shai Silberberg.

Han er direktør for forskningskvalitet ved National Institute of Neurological Disorders and Stroke i Maryland.

Daniel Strech som er en av forskerne bak studien, er overrasket over at forskningsetiske komiteer og myndigheter godtar situasjonen.

– Hvorfor klager ingen over dette? spør han.

Mener risikoen er minimal

I Norge skal alle kliniske studier forhåndsgodkjennes av Statens legemiddelverk og Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK). Begge instansene behandler få søknader om de første fasene av kliniske studier, siden de ofte gjøres i utlandet.

– I de tilfellene vi behandler slike søknader, er forskningsprotokollen generelt viktigere enn investigator brochures. Videre er terskelen lav for å innhente sakkyndiguttalelse dersom vi er usikre på risikoprofilen i et prosjekt, sier Hilde Eikemo, sekretariatsleder i REK Midt.

Nye etiske retninglinjer

I høst publiserer Den nasjonale forskningsetiske komité for -naturvitenskap og teknologi (NENT) etiske retningslinjer for bruk av dyr i forskning.

Retningslinjene skal gi etisk veiledning til forskere og andre som vurderer dyreforsøk. Retningslinjene presiserer blant annet at forskeren har ansvar for å vurdere om forsøket kan bidra til -forbedringer av helse og velferd for dyr, mennesker eller miljø.

De understreker også at både kortsiktig og langsiktig mulig nytte av studien skal vurderes, sannsynliggjøres og konkretiseres.

For Statens legemiddelverk er investigator brochures og beskrivelsene av dyrestudiene derimot viktig. Seniorrådgiver ved Område for legemiddelutprøving, Anne Figenschou Soleng, beskriver investigator brochures som et relativt tynt og komprimert dokument.

Hun opplever likevel ikke den begrensede informasjonen om effektstudier som et problem.

– Vi bruker effektdata for å vurdere om legemidlet har en virkning i dyr, og for å bestemme startdoser i tidlige kliniske studier. Dette er bare en liten del av dokumentasjonen som skal foreligge ved en søknad om kliniske studier. Vårt hovedfokus er sikkerhetsstudier hvor risikoen er en vesentlig del. Disse studiene er strengt regulert, og det innebærer at risikoen ved å delta i kliniske studier er minimal, hevder hun.

Tror ikke industrien skjuler data

Forskerne bak den tyske studien mener at myndighetene burde utvikle standarder for utforming og rapportering av prekliniske effektstudier. Gjennom sin deltagelse i European Medicines Agency er Statens legemiddelverk blant dem forfatterne sikter til.

– Jeg skjønner oppfordringen i artikkelen, og ideelt sett skulle vi gjerne hatt mer standardiserte krav, sier Soleng.

I praksis er det imidlertid vanskelig siden utformingen av effektstudiene varierer så mye, mener hun.

– Utforming av effektstudier avhenger blant annet av virkestoff, sykdomstilstand og tilgjengelige sykdomsmodeller i dyr. Standardkrav til utforming av effektstudier vil derfor være vanskelig å utvikle.

Soleng er heller ikke bekymret for at industrien skjuler negative effektdata fra dyrestudier eller setter i gang kliniske studier de ikke har godt nok grunnlag for.

– Kliniske studier er veldig kostbare og tar lang tid. Derfor er det lite sannsynlig at man gjør kliniske studier uten holdepunkter for effekt basert fra forsøk på dyr eller celler.

Bedre planlegging gir bedre studier

I 2010 kom ARRIVE-retningslinjene som beskriver hvordan man skal rapportere dyreforsøk i vitenskapelige artikler, fra titler til resultater og diskusjon. Retningslinjene er anerkjent av mer enn 1000 vitenskapelige tidsskrift.

Likevel har ikke situasjonen blitt vesentlig bedre, ifølge Adrian Smith i Norecopa.

Han mener man heller bør gå rett på sak og forbedre planleggingen av ­forsk­ningen. I april publiserte Norecopa derfor i samarbeid med utenlandske kolleger Prepare-retningslinjene. De består blant annet av en sjekkliste med 15 punkter og er foreløpig oversatt til 13 språk.

– Prepare kan forbedre kvaliteten på dyreforsøk og eliminere en del av dem som ikke trenger å bli utført. Selvsagt vil ikke dette fjerne de grunnleggende biologiske forskjellene mellom dyr og mennesker, men Prepare øker sjansene for at man kan stole på resultatene fra dyreforsøk, sier Smith.

– Tror du det vil skje endringer som gjør at vi i framtida lykkes med flere kliniske studier – og at færre dyr og ressurser kastes bort, og færre mennesker utsettes for risiko?

– Ja, hvis Prepare og lignende framstøt mot planlegging av forsøk følges. Samtidig skjer det en voldsom utvikling innenfor alternativer til dyreforsøk og studier som går rett på mennesker, så det er flere lovende fremgangsmåter i bruk akkurat nå, konkluderer han.

Powered by Labrador CMS