Hjelper ikke mot beinskjørhet

Mange trodde at gjærede soyabønner hjelper mot beinskjørhet. Ny forskning viser at det ikke har noen effekt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Natto er en japansk matrett og inneholder mye vitamin K2. (Foto: flickr.com/ jasja dekker)

En studie ved Universitetet i Tromsø viser at selv et høyt daglig inntak på 360 mikrogram vitamin K2 ikke har noen forebyggende effekt i forhold til beinskjørhet.

306 kvinner i alderen 50–60 år deltok i studien. I ett år spiste halvparten av dem Natto-kapsler og resten fikk placebo i form av olivenolje.

– Analysene våre viser tydelig at beintapet var helt likt i de to gruppene. Antall beinbrudd også. Vår konklusjon er derfor at Natto ikke kan forhindre beinskjørhet, sier prosjektleder Nina Emaus.

Vanlig i Japan

Natto i form av kapsler. (Foto: Aase Wynn)

Natto er en matrett fremstilt av kokte soyabønner tilsatt en bakteriekultur. Resultatet blir gjærede soyabønner. Natto inneholder mange stoffer, men for forskerne har den store mengden av vitaminet K2 vært mest interessant.

Gjennom det vanlige norske kostholdet får vi nesten ikke i oss dette vitaminet, som kan ha innvirkning på beinmassen vår.

I Japan har derimot gjærede soyabønner blitt spist i århundrer. Noen studier rapporterer også lavere bruddforekomst i deler av Japan hvor det er et høyt inntak av natto.

Derfor var det med en viss spenning forskerne undersøkte om Natto i form av kapsler kunne ha en effekt på norske kvinner.

– Selv om vi ikke kunne måle en effekt på beinmassen, så vi endringer i biokjemiske markører. Når man spiser vitamin K, så påvirker det et molekyl som heter osteokalsin.

– Det er gunstig med et høyt nivå at såkalt karboksylert osteokalsin, og gruppa som spiste Natto fikk et høyere nivå av dette molekylet. Vi tror at det kan ha en gunstig helseeffekt, men nøyaktig hvordan vet vi ikke, forteller Emaus.

Eldre kvinner i faresonen

Risikoen for beinbrudd varierer internasjonalt. Av grunner man ikke kjenner, har Norge og de andre skandinaviske landene verdens høyeste forekomst av hoftebrudd. Eldre kvinner er mest i faresonen.

Data fra Tromsøundersøkelsen har vist at i forbindelse med overgangsalderen og de første fem årene etter siste menstruasjon, har mange kvinner et betydelig tap av beinmasse.

For noen fører dette til utvikling av beinskjørhet (osteoporose) og økt bruddrisiko. Økt beinmasse vil gi disse kvinnene forbedrede helseutsikter.

– Hvorfor har vi i Norge høyere risiko for beinbrudd enn for eksempel Japan, hvis Natto ikke hjelper?

– Det kan se ut som om høyden spiller en rolle. Japanske kvinner og menn er lavere enn oss. Kanskje har de bedre balanse og holder seg mykere og sprekere. Kanskje har de et sunnere kosthold og røyker mindre. Vi vet at dette er ting man selv kan gjøre for å hindre beintap.

Nina Emaus. (Foto: Randi M. Solhaug)

– Men det er vanskelig å peke på én enkelt faktor. Jeg tror det er flere faktorer sammen som enten forsterker eller forminsker tap av beinmasse og risiko for brudd, mener Emaus.

– Et års inntak av vitamin K2 i form av Natto-kapsler viser imidlertid ingen uheldige bivirkninger sammenlignet med kontrollgruppen.

– Så det er nok trygt å spise, men man kan også få i seg K2 gjennom grønne grønnsaker som brokkoli og spinat. Eller eventuelt fermenterte oster, avslutter Nina Emaus.

Powered by Labrador CMS