En notis fra OsloMet – storbyuniversitetet - les mer.

Forskere mener mye tyder på at sangen i barnehage og skole er truet. Nå settes det i gang en stor innsamlingsaksjon av barnesang.
(Illustrasjonsfoto: Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix)
Forskere mener mye tyder på at sangen i barnehage og skole er truet. Nå settes det i gang en stor innsamlingsaksjon av barnesang. (Illustrasjonsfoto: Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix)

Jakter på den norske sangskatten i skoler og barnehager

Publisert

– Det er mye som tyder på at sangen i barnehage og skole er truet, sier prosjektleder Anne Haugland Balsnes, en av prosjektlederne for forskningsprosjektet SANGBARSK.

– Vår erfaring viser at sang ikke lenger har en naturlig plass i verken barnehage eller skole, men vi trenger mer dokumentasjon og kunnskap, sier hun.

I den største innsamlingsaksjonen for barnesang siden 1970-tallet skal norske forskere i beste Asbjørnsen og Moe-ånd kartlegge Norges sangskatt for å dokumentere sangens stilling i norske barnehager og skoler.

I tillegg skal de forske på hvordan sangen påvirker sosiale fellesskap i barnehage og skole.

Forskningsprosjektet som har sitt utspring i musikkpedagogikkmiljøene ved Universitetet i Agder og OsloMet, har nylig fått økonomisk støtte av Kulturrådet.

Prosjektet vil ikke bare fortelle forskerne om sangens plass i barnehage og skole, men sangene som kommer inn gir oss et bilde av hva Norges sangskatt består i – anno 2019.

Mange av sangene vil finne veien inn i OsloMets nye sang- og musikk-app «Trall», som skal lanseres i 2021.

Les mer om prosjektet i denne pressemeldingen fra OsloMet.