Universitetet i Stavanger klarte å øke publiseringen mest i fjor blant universitetene. Antall publiseringspoeng økte med en firedel fra året før.  (Foto: Jarle Aasland, Stavanger Aftenblad, NTB scanpix)
Universitetet i Stavanger klarte å øke publiseringen mest i fjor blant universitetene. Antall publiseringspoeng økte med en firedel fra året før. (Foto: Jarle Aasland, Stavanger Aftenblad, NTB scanpix)

Norske forskere forsker mer enn før

I 2017 publiserte forskere ved norske universiteter og høyskoler 25 033 vitenskapelige artikler, bøker og bokkapitler. Dette er en økning på nesten 6 prosent i forhold til året før.

Det viser ferske tall som ble offentliggjort i dag fra NSD – Norsk senter for forskningsdata, som registrerer publisering av forskningsstudier i universiteter og høyskoler.

Men det er stor forskjell mellom de ulike forskningsinstitusjonene. Mens noen universiteter har kraftig økning i publiseringspoeng, går andre høyskoler kraftig tilbake. Særlig mange private høyskoler har tilbakegang.

Forskning utført av kvinner utgjør bare 32 prosent av totalen.

Universitetet i Stavanger øker mest

Universitetene i Norge leverer 81 prosent av det totale antallet publiseringspoeng.

Blant dem økte Universitetet i Stavanger mest i fjor, med en fremgang på 26,8 prosent i antall publiseringspoeng. Det puster nå Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i nakken med 1020 publiseringspoeng mot 1077.

Universitetet i Agder har 23,4 prosents økning og Nord universitet har en økning på 21,2 prosent i antall poeng.

Det er riktignok et godt stykke frem til pallen for publiseringspoeng, hvor Universitetet i Oslo troner med 6425 poeng.

På andreplass er Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet, NTNU, med 5185 poeng. Universitetet i Bergen inntar en tredjeplass med 3145 poeng.

På fjerdeplass ligger Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet med 2011 poeng.

Disse øker mest av høyskoler

Statlige høyskoler har tatt kraftige tak og klart å skaffe seg 37 prosent flere publiseringspoeng i forhold til 2016. Disse leverer 11,9 prosent av alle publiseringspoeng i Norge.

Samisk høgskole leder an med den største økning på 36,9 prosent, riktignok fra et svært lavt nivå året før.

Også Høgskolen i Østfold og Høgskolen i Sørøst-Norge har pen vekst med henholdsvis 28,5 og 23,5 prosent.

Statlige vitenskapelige høyskoler øker nest mest med 11 prosent. Her ligger Norges idrettshøgskole i teten, med en økning på 14,7 prosent. Norges Handelshøyskole har en vekst i publiseringspoeng på 10 prosent.

Kraftig fall ved private høyskoler

Både private vitenskapelige høyskoler og private høyskoler har derimot en kraftig tilbakegang i antall publiseringspoeng.

Blant disse finner vi blant annet Det teologiske meningshetsfakultet, Høgskolen Kristiania og Westerdals Oslo ACT med en tilbakegang på henholdsvis 18 prosent, 35 prosent og 37 prosent.

Publisering avgjør mer av finansieringen

Hvert år må universiteter, høyskoler, sykehussektoren og forskningsinstitutter rapportere publisering til Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Det danner grunnlag for deler av deres bevilgninger fra departementene.

Fra 2015 har de fått ekstra uttelling for internasjonalt samarbeid.

Halvparten av publikasjonene i 2017-tallene var resultat av internasjonalt samarbeid.

– Mer internasjonal publisering er en trend vi har sett helt fra Cristin ble opprettet og vi fikk samlet statistikk på dette, sier Marit Henningsen i en pressemelding. Hun er fagleder for Cristin-sekretariatet i Kunnskapsdepartementets tjenesteorgan.

Disse publiserte mest i 2017:

Universitetet i Oslo:            6425

NTNU:                                5185

Universitetet i Bergen:       3145

Universitetet i Tromsø:       2011

NMBU:                               1077

Universitetet i Stavanger:  1020

HiOA/Oslo Met:                   960

Universitetet i Agder:           801

Høgskolen  i Sørøst-Norge: 712

Powered by Labrador CMS