Mange har nok sendt bunaden til rens før 17. mai. Nå viser en undersøkelse at Norge er dyrest i verden på klesrens, mens svenske tjenesteytere gjør jobben for halve prisen. Bildet viser ulike bunader, blant annet Rogalandsbunad. (Foto: Sara Johannessen/NTB Scanpix)

Oslo er verdens dyreste by for rensing av klær

Du må nok rense finstasen etter 17. mai. Da er det kanskje et lite skår i gleden at det koster skjorta i Oslo. Vår hovedstad er den dyreste byen i verden å få renset klær. I Sverige er prisen bare drøyt halvparten.

Slik ble studien utført

Renseriprisene i de ulike byene er gjennomsnittet av priser fra ti vilkårlig valgte renserier i hver by, for både kvinnedrakter og dresser for menn. For menn er gjennomsnittet av prisen for dress med to eller tre plagg (inkludert vest), brukt.

Prisene er regnet om til amerikanske dollar først, og så til euro. Kursen som er brukt er fra 19. mars 2018. Forskning.no har brukt en kurs på 9,5 kroner for en euro.

Ved utregning av hvor mange arbeidstimer det krever å tjene inn renseprisen for en dress, har de tatt utgangspunkt i minstelønnssatser i de ulike landene. I land hvor minstelønnssatsene er ulike i ulike stater har de brukt disse.

For land som ikke har lovfestet minstelønn, som de nordiske landene, har de i stedet brukt gjennomsnittlig lønn i renseribransjen. 

Prissammenligningen er foretatt av Zipjet, som tilbyr rensing av klær på nett. 

Har dressen eller bunaden flekker som vitner om gammel moro, som isspising, potetløp og sekkeløp? Noen klær tåler som kjent ikke vask, og må leveres til rens.

Neste gang du drar på harryhandel kan det være lurt å ta med finstasen i samme slengen.

For ifølge en rykende fersk indeks er det mye billigere å rense en dress i våre naboland Sverige, Danmark og Finland.

Sjekket prisen i 100 land

Ekspertene bak studien plukket 100 byer over hele verden, og kartla prisene for rensing av dresser med to eller tre plagg i hver by.

I vår hovedstad koster det drøyt 400 kroner å rense en dress – dette er nær en tredel dyrere eller 31 prosent mer enn gjennomsnittsprisen i verden.

Aller billigst er det i Jakarta, Indonesia, hvor de bare må ut med 17 kroner for samme tjeneste.

Men du må ikke sende dressen så langt for å spare mye.

Halv pris i Stockholm

Av våre nabolands byer er Stockholm billigst på denne tjenesten. Her er prisen for rens av en dress bare 210 kroner, eller drøyt halvparten av prisen i Oslo.

Århus i Danmark ligger på 263 kroner, tett fulgt av Gøteborg med 270 kroner.

I Helsinki nærmer renseprisen seg norske tilstander, med 316 kroner pr dress.

Innbyggere i tradisjonelle forretnings-orienterte byer som Oslo, Helsinki og Zürich, betaler mellom 13 og 30 prosent mer for å rense dressene sine enn gjennomsnittet i andre byer.

Så lenge må de jobbe for å betale en rens

Men prisnivået har ofte sammenheng med lønnsnivået. Dermed behøver det ikke å koste skjorta for de som bor i byer med høye priser på slike tjenester.

Men det er heller ikke nødvendigvis så billig å kjøpe slike tjenester for alle som bor i de billigste byene.

Dette kommer an på hvor store lønnsforskjeller landet har.

Prisjegerne har derfor også sjekket hvor mange timer innbyggerne med de laveste lønningene må jobbe for å få dressen sin renset. Dette har de beregnet ved å sammenligne minstelønnen med renseprisene i samme by.

Og da blir bildet nyansert. 

Høyere lønn i dyre byer

Lønningene i dyre byer som Oslo, Helsinki og Zürich er også høyere enn i de billigere byene. Her må lavtlønte jobbe bare to til tre timer for å tjene nok til å rense en dress.

Regnet i forhold til hvor lenge lavtlønte må jobbe for å ha tjene inn en rens, er Helsinki dyrere enn Oslo, selv om prisen der er 237 kroner for rens av en dress. 

Der må en person med minimumslønn jobbe i drøyt tre timer for å tjene inn prisen. I Oslo holder det med drøyt to timers jobb.

Zürich i Sveits er slik sett billigst av de ti dyreste byene, hvor halvannen times jobb er nok.  

Moskva dyr for lavtlønte

I Moskva må innbyggerne i lavtlønnsyrker derimot jobbe i hele 16 timer, eller to dager, for å tjene penger nok til en ren dress. Selv om prisen bare er 177 kroner for rens av to til tre plagg. 

– Til tross for at en stor andel personer bruker dress i Russland, er renseriprisene blant de høyeste i studien. Der er også  tjenesten noe som mange knapt har råd til, sett i forhold til minstelønningene, sier Florian Färber, direktør i Zipjet.  

I Kairo, en av de andre byene med lave priser, tar det 10 arbeidstimer for lavtlønte å tjene nok til en klesrens til 27 kroner. 

Russland er likevel stedet å etablere rensebyrå. Innbyggerne her bruker over 2 milliarder euro hvert år på å rense klær, som er verdensrekord.

For land som ikke har en lovfestet minstelønn, som Norge, har de tatt utgangspunkt i gjennomsnittslønninger i renseribransjen. 

Pekepinn om levestandard og konkurranse

Priskartleggerne mener at indeksen de har laget, kan brukes til å finne ut hvor det er mest lønnsomt å skaffe seg en jobb for folk med høy utdanning.

Geneve og København er gode eksempler på byer hvor man kan oppnå godt betalte jobber, mens levekostnader som klesrens er relativt lave. 

Indeksen som viser antall timer som kreves for å kjøpe slike tjenester, er en indikator på levestandarden og priskonkurransen i ulike byer.

I Milano har enorm konkurranse ført til at prisen bare er 5,7 euro (55 kroner) for en dressrens, omtrent halvparten av hva det koster i Madrid, hvor prisen er 9,9 euro, eller 94 kroner. 

Dette til tross for at begge byer har rykte på seg for å være typiske motebyer, hvor mange går i dress. 

Det er Zipjet som har laget denne pris- og lønssammenligningen. Firmaet tilbyr rensing av klær over internett.

Referanse: 

Drycleaning index. Zipjet, 8. mai 2018. 

Powered by Labrador CMS