Da Dagens Næringsliv gikk lyttemønsterne til strømmetjenesten Tidal etter i sømmene, ble forskere fra NTNU satt på saken. De jobber tett med politiet for å løse den økende digitale kriminaliteten. (Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix / Shutterstock)

NTNU samarbeider med politiet om cyberkriminalitet

Med et stadig mer teknologisert og digitalisert samfunn foregår det også mer elektronisk kriminalitet. Center for Cyber and Information Security (CCIS) ved NTNU jobber blant annet med forskning innen digital etterforskning.

Som for eksempel da Dagens Næringsliv (DN) satt med lytteloggene til den norskutviklede musikkstrømmetjenesten Tidal. Da tok de kontakt med forskere ved NTNU fordi de mistenkte at strømmetjenesten hadde oppgitt for høye lyttertall for albumene til Beyoncé og Kanye West, henholdsvis «Lemonade» og «The Life of Pablo».

– DN hadde selv analysert 1000 brukere. Når vi ved NTNU ble bedt om å gå lyttemønstrene etter i sømmene, var vårt utgangspunkt at dette utvalget var altfor lite til at man kunne anta verken det ene eller andre, sier doktorgradsstipendiat Jan William Johnsen.

Forskerne gikk i gang med å analysere rådataene som inneholdt lyttemønsteret til alle Tidal-brukerne i en avgrenset periode. Analysene viste blant annet at noen brukere hadde lyttet til den samme sangen opptil 122 ganger på nøyaktig samme tid, dersom tallene skulle stemme.

Da gjennomgangen var fullført hadde de avslørt mer enn 320 millioner falske avspillinger av de to albumene, fordelt på 1,7 millioner brukerkontoer.

Nå jobber spesialgruppen ved NTNU tett med norske politimyndigheter og andre institusjoner internasjonalt for å avdekke lignende forhold.

Vi gjør oppmerksom på at Tidal avviser og benekter påstandene fra Dagens Næringsliv.

Les hele saken på NTNUs nettsider.

Powered by Labrador CMS