Migrene er en nevrologisk sykdom som gir seg utslag i anfall med ensidig, pulserende hodepine som kan vare i en halvtime og opptil 72 timer. En egen app kan bidra til både bedre kontroll over sykdommen og bedre medisinering. (Foto: Microstock)
Egen app når migrenen setter inn
Migrenepasienter kan legge bort dagbøkene og ta fram smarttelefonen for å holde oversikt over anfallene sine. Appen bidrar også til bedre medisinering.
NTNU
KristinaJoneskommunikasjonsmedarbeider RBUP, NTNU
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Migrene
Migrene er anfall med ensidig, pulserende hodepine som varer en halv til 72 timer. Det er en nevrologisk sykdom.
I enkelte tilfeller har migrene vart opptil 162 timer, da følger gjerne oppkast og høy feber med.
Ordet migrene er avledet fra gresk hemikrani, smerte som rammer en side av hodet.
Det er en forbigående ubalanse i nervesystemet som blant annet gir dunkende smerter (som varierer fra anfall til anfall), nedsatt evne til effektiv tenkning, kvalme, lys-, lyd- og luktømfintlighet og talevansker.
Migrene forverres ofte ved fysisk aktivitet.
Migreneplager debuterer som regel i puberteten og inntreffer sjelden etter 35-årsalderen. Omtrent 16 prosent av alle kvinner og 8 prosent av alle menn er rammet av migrene. Nesten 20 prosent opplever et eller flere migreneanfall i løpet av livet.
Mer enn 500 000 personer i Norge har migrene.
Kilde: Wikipedia
Hodepinepasienter mister ofte oversikten over sykdommen. Når de har migrene, er de veldig syke, men når de ikke har anfall, så føler de seg friske.
– Med denne appen kan pasienten registrere hodepinen i det den oppstår, og de kan legge inn egen bruk av migrenemedisiner og vanlig smertestillende, sier hodepineekspert Erling Tronvik.
Tungvint med papirdagbok
Som postdoktor ved NTNU og lege ved St. Olavs Hospital forsker Tronvik på hodepine i tillegg til at han behandler hodepinepasienter. Tronvik og kollegene hans fikk ideen til appen da de opplevde at det var vanskelig å finne et godt egnet verktøy for å kartlegge sykdomsbildet hos hodepinepasienter over tid.
– Frem til nå har vi brukt migrenedagbøker i papir, men erfaringen vår er at dette blir for tungvint for mange pasienter. De har ikke alltid boken for hånden, og derfor er det lett å glemme å registrere anfallene. Mobilen har de derimot med seg hele tiden, og det krever bare et par tastetrykk, sier Tronvik.
Appen sammenstiller dessuten dataene som blir registrert og gir en grafisk fremstilling av hvordan hodepinen endrer seg over tid.
Riktigere medisinering
Etter oppstart med forebyggende migrenemedisin er det veldig viktig å vurdere hvordan medisinen virker på hodepinen. Hodepineappen kan bidra til at legen setter pasienten på riktig medisin og hindre at pasienten blir gående på medisin som ikke gjør noen nytte.
– Feil bruk av smertestillende kan også gi medisinutløst hodepine, som kan gi en forverring av plagene. Ved å følge endringene i hodepine over tid og samtidig registrere medisinbr uken kan vi lettere avdekke om hodepinen skyldes overforbruk av medikamenter, forklarer Tronvik.
NTNU Technology Transfer (TTO) har hjulpet hodepineekspertene med å utvikle ideen.
– Det at initiativet springer direkte ut fra fagmiljøene som driver med forskning og pasientbehandling ved NTNU og St. Olavs Hospital, gjør appen unik, og det sikrer også kvaliteten, sier prosjektleder Jørgen Nordahl ved TTO.
Vil utvikle appen videre
I første omgang lanseres appen for pasienter i Norge, men hodepineeksperter fra andre land har allerede vist interesse for appen.
– Vi håper å få mulighet til å utvikle appen videre, blant annet oversette den til flere språk og utvikle en tilleggsfunksjon som kan brukes av legen til å stille riktig hodepinediagnose, sier Erling Tronvik.