Annonse
Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) ønsker ikke å publisere en rapport, og møter kritikk fra forskere.

Statsråden vil ikke publisere FFI-rapport om mulig påvirkning fra utenlandske aktører

Kommunal- og distriktsdepartementet publiserer ikke en rapport om mulig uønsket valgpåvirkning på sine egne hjemmesider. Det møter kritikk fra forskerne selv.

Publisert

Rapporten fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) skisserer blant annet et scenario der en utenlandsk aktør har som mål å isolere Norge fra det europeiske fellesskapet, for eksempel gjennom utmelding fra EØS-avtalen, skriver Nationen.

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) mener funnene kan gi næring til konspirasjonsteorier og koble EØS-motstand til ekstreme politiske synspunkt. Dermed velger departementet hans, som har ansvar for gjennomføring av valg, ikke å publisere rapporten på sine nettsider, skrev avisa fredag.

– Bryter med prinsipper for uavhengig forskning

– Hvis forskere ønsker å presentere slike argumenter for EU og EØS, kan de melde seg inn i en organisasjon eller et politisk parti, i stedet for å pakke inn det i en forskningsrapport om valgpåvirkning, som er egnet til å bidra til økt polarisering av den norske debatten, sa Gjelsvik.

Forskerne har svært liten forståelse for dette argumentet.

– At en statsråd ikke vil publisere en uavhengig forskningsrapport fordi han ikke liker innholdet, bryter med grunnleggende prinsipper for uavhengig forskning, åpenhet og offentlighet, sier Eskil Sivertsen fra FFI.

Han kaller beslutningen «ironisk».

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

– Det er en viss ironi i at en statsråd tilbakeholder en offentlig og uavhengig forskningsrapport fordi han er bekymret for å gi næring til konspirasjonsteorier, når fellesnevneren i de fleste av disse er oppfatningen av at myndigheter og politikere tilbakeholder informasjon.

Sier ingenting om sannsynlighet

Rapporten «Scenarioer for uønsket påvirkning i forbindelse med norske valg» er tilgjengelig på FFIs nettsider. Den tegner opp noen mulige eksempler på hvordan politisk påvirkning kan skje i Norge, og ett av eksemplene er EØS-spørsmålet. Rapporten sier at det er mulig at scenarioene som beskrives kan oppstå, men tar ikke stilling til hvor stor sannsynligheten er for at de faktisk vil det.

Rapporten understreker videre at scenarioenes hensikt er å beskrive noen handlemåter som lar valgmyndighetene vurdere i hvor stor grad dagens planer og tiltak er tilstrekkelige.

Ett av spørsmålene rapporten mener myndighetene må reflektere over dersom man oppdager utenlandsk påvirkning knyttet til EØS er: «Hvordan balansere en legitim politisk diskusjon rundt spørsmålet om EØS-avtalen, samtidig som man hindrer fremmedstatlig påvirkning?»

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS