Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk Utenrikspolitisk Institutt - les mer.

Norge kan få mindre innflytelse i internasjonale organisasjoner enn det vi har hatt til nå, sier forskningssjef Ole Jacob Sending, som er gjest i denne episoden av NUPI-podden.
Norge kan få mindre innflytelse i internasjonale organisasjoner enn det vi har hatt til nå, sier forskningssjef Ole Jacob Sending, som er gjest i denne episoden av NUPI-podden.

Derfor blir internasjonale organisasjoner mindre viktige. Men har det noe å si?

PODCAST: FN, Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet ligner mer og mer på konsulentfirmaer.

I 2018 ga Norge mer enn 19 milliarder kroner til internasjonale organisasjoner. Per innbygger er vi det landet som gir mest i verden.

Men hvem er det som bestemmer hva de internasjonale organisasjonene skal bruke pengene de får på?

Ole Jacob Sending, forskningssjef på NUPI og Leonard Seabrooke fra Copenhagen Business School har forsket på konsulentbruk og styringskultur i internasjonale organisasjoner. De har blant annet undersøkt FN, Verdensbanken, Verdens handelsorganisasjon og Det internasjonale pengefondet.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Review of International Political Economy.

Ligner på konsulentselskaper

De to forskerne har gjort dybdeintervjuer med ansatte. Her fant de en klar tendens til at måten prosjekter i organisasjonene styres på, får mer og mer til felles med konsulentselskaper.

Denne trenden kaller de «managerialism».

– Internasjonale organisasjoner er dårligere rustet til å fremme internasjonale regler enn før. Gitt endringene vi beskriver i artikkelen, vil Norge få mindre innflytelse i internasjonale organisasjoner enn det vi har hatt til nå, sier Sending.

Studien:

Ole Jacob Sending og Leonard Seabrooke: Contracting development: managerialism and consultants in intergovernmental organizations. Review of International Political Economy, 2019. Sammendrag

Parallelt med denne «managerialism»-trenden, øker også konsulentbruken i de internasjonale organisasjonene.

- I enkelte FN-organisasjoner kan konsulenter utgjøre opptil 70 prosent av staben sier Sending.

I denne episoden av NUPI-podden møter du Ole Jacob Sending. Han diskuterer blant annet Norges innflytelse og hva konsulentbruken kan bety for organisasjonene:

Powered by Labrador CMS