Annonse

Europa-astronautene klare

Navnene på de seks nye europeiske astronautene er nå offentliggjort. Ingen nordmann ble valgt ut, men danskene fikk sin første ESA-romfarer.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Andreas Mogensen er den første danske, og den andre nordiske, astronauten. Mogensen er 33 år. Han er ingeniør og har en doktorgrad fra Universitet i Texas. (Foto: ESA)

En danske, en brite, en franskmann, en tysker og to italienere ble i dag valgt ut som de nye europeiske astronautene.

Andreas Mogensen er den første danske som blir astronaut. Det er også første gang Storbritannia får en ESA-astronaut.

- Vi mener det er viktig og tidsriktig å velge nye og unge astronauter som kan ta over for ferder til romstasjonen og kanskje også til månen, sier administrerende direktør Bo N. Andersen ved Norsk Romsenter.

- Såklart ønsket vi at en av disse var norsk, men i den harde konkurransen med over 8 000 søkere nådde de ikke opp blant de seks beste, sier han.

- Vi gratulerer derimot danskene med å ha fått sin første astronaut, legger Andersen til.

Alt i alt mottok den europeiske romorganisasjonen ESA 8 413 søkere fra hele Europa. 76 var fra Norge, men dessverre nådde ingen av dem helt opp.

De utvalgte er: Samantha Cristoforetti (Italia), Alexander Gerst (Tyskland), Andreas Mogensen (Danmark), Luca Parmitano, (Italia), Timothy Peake (Storbritannia), Thomas Pesquet (Frankrike).

Røk ut

Arve Jørgensen prøvde seg, men kom ikke helt i mål. Isteden skal han jobbe med NASA. (Foto: Norsk Romsenter)

Arve Jørgensen fra Klæbu ble innkalt til den første testrunden.

- Vi var 700-800 stykker som ble sendt puljevis til det første testbatteriet. Der gjennomgikk vi 10 timer med forskjellige databaserte tester, alt fra matematikk og fysikk til romorientering og psykologiske tester, sier han.

I Jørgensens pulje var det rundt 100 personer og han forteller at de alle hadde en meget høy utdannelse og faglig bakgrunn.

Jørgensen røk ut etter denne runden, uten å få vite hvorfor.

- Men det var veldig gøy å være med. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg prøvde, sier han.

Han får likevel utløp for sin romfartsinteresse på annet vis. Jørgensen mottar i år det prestisjefulle Fulbright-stipendet og drar i november til USA for å forske på trykkfallsyke i samarbeid med NASA og Universitetet i Texas.

Første brite

Italienske Samantha Cristoforetti er eneste kvinne av de utvalgte. (Foto: ESA)

Timothy Peake er den første britiske ESA-astronauten. Han er 37 år har jobbet som testpilot.

Samantha Cristoforetti er eneste kvinne av de utvalgte. Hun er 32 år og har en meget høy faglig bakgrunn, med flere universitetsgrader bak seg. Frem til nå har hun jobbet som jagerflyger for det italienske flyvåpenet.

Tyske Aleksander Gerst er også 32 år og har en mastergrad i fysikk. Han har jobbet som forsker siden 2005.

Den andre italieneren, Luca Parmitano, er 33 år og kaptein og testpilot i det italienske luftvåpenet.

Franske Thomas Pesquet jobbet som forsker for den franske romorganisasjonen CNES før han ble flyger i Air France. Han er 31 år.

Opplæringen begynner

De utvalgte kandidatene har nå blitt en del av det europeiske astronautkorpset og begynner sin grunnleggende opplæring på European Astronaut Centre (ESA-EAC) i Køln i Tyskland.

ESAs aktiviteter innenfor bemannet romferd har gått inn i en ny tidsalder. De nye folkene skal styrke astronautkorpset for fremtidige bemannede romferder til den internasjonale romstasjonen og kanskje månen.

Den europeiske romorganisasjonen ble involvert i bemannet romferd for første gang i 1978, med sin første astronaututvelgelse, og deretter i 1983 med den første Spacelab-ferden. Forberedelsene til ESAs laboratorieprosjekt Columbus omfattet også en ny utvelgelse av astronauter i 1992.

Ifølge ESA har den ideelle europeiske astronauten kompetanse innenfor relevante vitenskapelige disipliner som inkluderer biovitenskap, fysikk, kjemi og medisin.

Astronautene bør ha fremragende evner innenfor forskning, teknikk eller utdanning, helst inkludert praktiske ferdigheter og erfaringer. I tillegg forventes det at alle kandidater har god hukommelse og resonneringsevne, konsentrasjon, orienteringsevne og fingerferdighet.

Andre kriterier som har blitt lagt vekt på er språkkunnskaper og karaktertrekk som høy motivasjonsevne, fleksibilitet, evne til lagarbeid, empati med andre og følelsesmessig stabilitet.

Powered by Labrador CMS