Sandra Gluppe vil undersøke
Sandra Gluppe vil undersøke "mammamager" med ultralyd for å se muskelskader og hvordan ulike øvelser kan hjelpe dem å leges. (Foto: Kjetil Grude Flekkøy, NIH)

Skal forske på trening og mammamager

«Mammamage» eller rectus diastase som det heter, en av de vanligste skadene etter fødsler og kan gi en rekke plager for mange kvinner. Spørsmålet er om trening kan erstatte operasjon av delte magemuskler.

Det er noe av det doktorgradsstipendiat Sandra Lødeng Gluppe ved Norges idrettshøgskole (NIH) ønsker å finne ut.

Hun skal i gang med et nytt forskningsprosjekt der hun først vil sanke erfaringer fra 600 nybakte mødre for å lære mer om tilstanden. Senere vil hun finne ut hvilken type trening som kan hjelpe dem best.

Skaden kan oppstå når buken blir tøyd kraftig ut, særlig mot slutten av svangerskapet. Da strekkes også bindevevet mellom de to rette musklene foran på hver side av magen, og ofte vil det ikke trekke seg skikkelig sammen igjen. Spalten oppleves som skjør, og er den bred nok, vil magen typisk bule ut.

Målet i første omgang er å få kontakt med kvinner med store diastaser og så undersøke hvor godt ulike mage- og bekkenbunnsøvelser virker på dette.

Virkningen skal måles med ultralyd slik at de får et klart bilde av det som skjer i muskulaturen og bindevevet. Til slutt skal øvelsene som ser mest effektive ut prøves ut blant et utvalg kvinner over tre måneder. De skal hele tiden følges opp av fysioterapeut.

– I beste fall finner vi en måte å redusere eller til og med bli kvitt plagene som skaden medfører, sier Gluppe.

Et mål med undersøkelsen er også å fjerne redselen mange nybakte mødre har for å trene magen «feil». De vil finne ut mer om hva man bør og ikke bør gjøre.

Les mer om prosjektet på Norges idrettshøgskole sine nettsider.

Les også mer om trening og rectus diastase i denne artikkelen på forskning.no.

Powered by Labrador CMS