Rabarbra er et av de mest kjente Astrup-malerier fra hagen i Jølster. (Bilde: Nikolai Astrup / Wikimedia commons)
Rabarbra er et av de mest kjente Astrup-malerier fra hagen i Jølster. (Bilde: Nikolai Astrup / Wikimedia commons)

Skal forske på Astrups hengende kunstnerhage

Sparebankstiftelsen DNB har satt i gang et forskningsprosjekt for å dokumentere utviklingen av Nikolai og Engel Astrups hage. Formålet er å rekonstruere Astrups enestående hage i Jølster i Sogn og Fjordane til den formen den hadde på 1920-tallet. Men det er en utfordring; hagen ligger i en bratt fjellside.

I ti år har Sparebankstiftelsen DNB, som eier en omfattende Astrupsamling, jobbet med å gjøre Astrups kunst kjent i utlandet. Anders Bjørnsen er avdelingsdirektør for kunst- og instrumentsamling. Han har i stadig større grad innsett hvor viktig Astruptunet er for å forstå hans kunst.

– Kunstnerens hage var en stor del av hans livsverk, og vi er opptatt av at den må ivaretas på en bedre måte. Dette er hovedårsaken til at vi har satt i gang forskningsprosjektet som vi legger til grunn for en tilbakeføring av hagen på Astruptunet, forklarer Bjørnsen.

Problemet er at hagen ligger i en bratt fjellside og stiftelsen har derfor bedt NGI om å undersøke forholdene. Konklusjonen er at en rekonstruksjon er fullt mulig, forutsatt at en del tiltak blir gjennomført.

Powered by Labrador CMS