En notis fra Norges Geotekniske Institutt - les mer.

PFAS-stoffer tilføres kroppen gjennom vann og mat og gjenfinnes blant annet i blodet. (Illustrasjon: MiMaLeFi / Shutterstock / NTB scanpix)
PFAS-stoffer tilføres kroppen gjennom vann og mat og gjenfinnes blant annet i blodet. (Illustrasjon: MiMaLeFi / Shutterstock / NTB scanpix)

Forsker på kjemikalier i vann

Vannet kaffen din er brygget på, kan inneholde uønskede stoffer.

Polyfluorerte alkylstoffer, også kjent som PFAS, har unike vann- og fettavvisende egenskaper. Det er disse egenskapene som gjør at baconskivene ikke setter seg fast i stekepannen til lørdagsfrokosten og til at du suser av gårde med god gli i skiløypene, godt beskyttet mot vind og vær av skalljakken.

Gøril Aasen Slinde og Hans Peter Arp ved NGI forsker på hva som finnes av kjemikalier i vann.

De sammenstilte over 80 ulike studier med miljødata for å finne ut av dette. Studien deres viser at 88 prosent av vannprøvene som er testet fra ulike steder i verden inneholder PFBS, et molekyl i PFAS-familien som var tiltenkt å erstatte helse- og miljøskadelige forgjengere.

Dette er tungt nedbrytbare stoffer. Faktisk brytes de ikke helt ned under forholdene vi finner i naturen. Når disse helse- og miljøfarlige kjemikaliene finner veien ut i miljøet, vil det øke risikoen for skade på både mennesker og dyr.

Les mer om studien deres på nettsidene til NGI

Powered by Labrador CMS