Annonse

En notis fra Norges Geotekniske Institutt - les mer.

(Illustrasjonsfoto: Sisika / Shutterstock / NTB scanpix)

Forsker på farlige kjemikalier i vann

Publisert

Forskere ved Norges Geotekniske Institutt har undersøkt vannprøver fra hele verden for å se hvilke kjemikalier de inneholdt.

88 prosent av vannprøvene inneholdt PFBS, et molekyl i PFAS-familien som var tiltenkt å erstatte helse- og miljøskadelige forgjengere, skriver forsker Hans Peter Arp på nettsidene til NGI.

Slike stoff er kunstig framstilt og har blitt brukt i industriell sammenheng siden begynnelsen av 1950-tallet. De brukes blant annet i Teflon, non-stick matpakkepapir og skummet i brannslukningsapparater.

Enkelte av stoffene i PFAS-familien har vist seg å være helseskadelige. Derfor har produsentene begynt å lage PFBS som et bedre alternativ.

– Så langt er PFBS funnet blant annet i regndråper, i snø på Svalbard, i kroppene våre og i vannkranen på kjøkkenet hos mine svigerforeldre på Skøyen i Oslo, skriver Arp.

Men foreløpig er det uklart hvor stor mengde som kan være farlig for folkehelsa og miljøet.

– Selv om stoffene forbys i morgen, vil konsentrasjonene i drikkevann øke. Allerede eksisterende produkter som er i bruk, vil fortsette å lekke stoffene ut i miljøet, skriver Arp.

Les mer om prosjektet på NGI sine nettsider.

Powered by Labrador CMS