Helikopterjakt på mineraler

Et helikopter flyr i rette linjer fram og tilbake over Troms med en lang målesonde hengende under seg. Høyden over bakken er konstant 60 meter. De geofysiske helikoptermålingene i Nord-Norge er i full gang.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

HeliScan gjennomfører geofysiske målinger for NGU. (Foto: Gudmund Løvø/NGU) (Foto: Gudmund Løvø/NGU)

Minneralressurser i Nord-Norge (MINN)

Regjeringen har gitt Norges geologiske undersøkelse (NGU) og programmet Mineralressurser i Nord-Norge (MINN) et tilsagn om 100 millioner kroner over fire år for å kartlegge mulighetene for gull og andre mineraler i nord.

Geofysiske målinger fra fly og helikopter over til sammen 25.000 kvadratkilometer i Nordland, Troms og Finnmark utgjør første del av satsingen.

Kartleggingen omfatter målinger av magnetisme, radioaktivitet og elektrisk ledningsevne.

Stor mangel på mineraler i Europa

Mineralindustrien blir en viktigere næring i Norge i årene som kommer. Ny leting kan gi økt prospektering, nye funn og gradvis utvikling av næringslivet.

Europa har et stort behov for mineralressurser. Hele 20 prosent av verdensproduksjonen av metaller blir brukt i europeisk industri, mens bare tre prosent produseres fra gruver i EU landene.

Mineraler finnes i «alle» produkter vi omgir oss med; mobiltelefoner, PC-er, ledninger, vindmøller, biler, sminke, maling, papir og batterier. Til batteriet i en Toyota Prius for eksempel kreves det flere sjeldne jordartsmetaller, som i dag først og fremst utvinnes i Kina.

Verdien av norske mineralressurser ligger i størrelsesorden 1500 milliarder kroner.

Et sort helikopter flyr i rette linjer fram og tilbake over Troms med en lang målesonde hengende under seg. Høyden over bakken er konstant 60 meter. De geofysiske helikoptermålingene i Nord-Norge er i full gang.

Pilot Sven Magne Lie i HeliScan er konsentrert om stikka og høydemåleren når han seiler over det kuperte landskapet.

– Han er meget dyktig, det er som å sitte i en bil som sklir gjennom landskapet, sier ingeniør Janusz Koziel ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Koziel sitter bak piloten og behandler data som målesonden leverer.

Mineralressurser

Koziel er svært rutinert, han har gjort geofysikk fra fly og helikopter i årevis, og vet når alt fungerer. Sonden under helikopteret registrerer variasjoner i jordens magnetfelt og variasjoner i den elektriske ledningsevnen i berggrunnen.

I tillegg henter et instrument i flyet inn data om naturlig radioaktivitet i bakken.

– De geofysiske målingene blir sammenstilt med geokjemiske og geologiske data. Gjennom tolkning får vi fram et pålitelig bilde av berggrunnens muligheter. Alle slike data er viktige for prospekterings- og leteselskaper.

– Mange av områdene har stort potensial for mineral- og metallforekomster, i første rekke kobber, nikkel, jern og gull, forteller lagleder Jan Steinar Rønning ved NGU.

NGUs Rolf Lynum, Janusz Koziel og Jan Steinar Rønning ved målesonden som registrerer variasjoner i magnetfeltet og den elektriske ledningsevnen i berggrunnen. (Foto: Gudmund Løvø/NGU)

Radon og tunneler

Flyvingene i sommer skjer i Mauken i Målselv kommune, på øysamfunnet Vanna i Karlsøy kommune i Troms, i Repparfjord i Kvalsund kommune i Finnmark og i Rombak ved Narvik i Nordland. Områdene utgjør cirka 4000 kvadratkilometer.

– Geofysiske målinger er også et grunnlag for nærmere grunnvannsundersøkelser, kartlegging av radonfare og undersøkelse av soner som kan være problematiske ved tunnelbygging, forteller Rønning.

Powered by Labrador CMS