En notis fra Norges forskningsråd - les mer.
– Robotene kan ikke manipulere oss, men det kan de som eier dem, sier Morten Goodwin.
(Illustrasjon: Pixabay)
Samtale om roboter og kunstig intelligens
Overvåkning. Arbeidsplasser som forsvinner. Identitetstyveri. Det er nesten alltid de negative sidene som blir fremhevet når vi snakker om kunstig intelligens, mener forsker.
Morten Goodwin, som er nestleder ved Senter for Kunstig Intelligens ved Universitetet i Agder, er ikke redd for at robotene skal ta over verden.
Men han er redd for hva som skjer hvis vi ikke selv tar styringen over våre egne data.
Dette vil han blant annet snakke om på arrangementet Maskinene kommer, kunstig intelligens og frykten for fremtiden ved Universitetet i Oslo under Forskningsdagene 24. september.
En robot har ikke bevissthet
I en samtale med seniorrådgiver ved Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium (NORA), Klas Pettersen, vil de snakke om hvordan kunstig intelligens blir fremstilt i film og litteratur.
Goodwill mener at den dystopiske dokumentarfilmen iHuman er et godt eksempel på en ensidig negativ fremstilling av teknologien i kulturen. Filmen er spennende, men tegner et altfor dystert bilde av kunstig intelligens, mener han.
– Om en robot skal bestemme seg for å ta over verden må den ha et ønske om det. Det er langt dit. Supersmarte dataprogrammer kan løse mange komplekse problemer, men de mangler fortsatt en bevissthet om seg selv.
Under arrangementet vil en annen dystopisk filmen bli vist, den klassiske The Terminator.
Skjer spennende ting
Goodwin vil først og fremst å betone de positive sidene ved teknologien.
– Indiske leger brukte i fjor kunstig intelligens til å oppdage en spesiell type øyesykdom. Nylig oppdaget amerikanske forskere en ny type antibiotika ved hjelp av kunstig intelligens. I tett samarbeid mellom leger, forskere og algoritmer skjer det mange spennende ting, sier Goodwin.
Vi bør utnytte helsedataene våre
Det er ikke grunn til å være redd for teknologien i seg selv, men vi bør frykte dem som kontrollerer den, mener Goodwin.
– I dag er denne viktige teknologien dominert av noen få, nemlig de amerikanske teknologi-gigantene eller de kinesiske myndighetene. Det er dem vi bør frykte, ikke at roboter blir mer intelligente en oss.
Forskeren mener at vi i Norge, med våre gode helsedata, må slippe opp bremsene.
– Jeg mener vi er for restriktive, mens andre kjører veldig fort framover. Vi bør utnytte dataene våre til kunstig intelligens selv og ikke la andre gjøre det, mener han.
Les mer om arrangementet på Forskningsdagene.no
Forskningsdagene 2020
Denne notisen er skrevet i forbindelse med Forskningsdagene, hvor årets tema er hjernen.
Forskningsfestivalen arrangeres over hele landet og varer fra 16. september til og med 27. september.
Les mer om årets arrangement på forskningsdagene.no
Fikk du med deg disse artiklene fra Norges forskningsråd?