Annonse

En notis fra Norges forskningsråd - les mer.

Hva skjer når hjernen blir utsatt for musikk? Dette skal diskuteres i Trondheim under Forskningsdagene 19. september.

Musikk kan lure hjernen vår til å lære noe nytt

Publisert

Musikk har en helt spesiell kraft på oss mennesker. Men hva er det egentlig som skjer når hjernen blir utsatt for musikk? Dette er spørsmålene som musikkforskere vil diskutere i Trondheim under Forskningsdagene 19. september.

I dag forskes det mye på hvordan musikk kan brukes i behandling av syke. Vi har blant annet hørt at mennesker med Parkinsons sykdom som knapt kan gå, faktisk kan danse når de hører musikk.

Demente som hører sanger fra barndommen, kan oppleve klare øyeblikk.

Synger før de snakker et nytt språk

Musikk har også sterk kraft på små barn.

Musikkforskeren Nora Bilalovic Kulset har forsket på barnehagebarn. Da hun gjorde feltarbeid i to barnehager, oppdaget hun at barn med et annet morsmål lærer seg norsk mye lettere når de synger.

Hun mener at sang «lurer» språket inn i hjernen. Vi bruker andre områder av hjernen når vi synger. Tunge og munnhule må lære språket. Det blir lettere når vi synger.

Det er også lettere for barn å bli inkludert i leken gjennom sangen, mener hun. Når vi synger utløses nemlig hormoner som knytter oss mennesker sammen.

Denne forskningen vil hun fortelle mer om under en forskningskonsert 19. september.

Forskningsdagene 2020

Denne notisen er skrevet i forbindelse med Forskningsdagene, hvor årets tema er hjernen.

Forskningsfestivalen arrangeres over hele landet og varer fra 16. september til og med 27. september.

Les mer om årets arrangement på forskningsdagene.no

Vil vise fram den tause kunnskapen

Nora Bilalovic Kulset leder institutt for musikk ved NTNU, som arrangerer denne konserten.

– Den er en del av en serie av konserter som de startet opp i 2017, forteller Michael Francis Duch. Han er forsker og musiker ved instituttet, som både består av utøvende musikere som driver kunstnerisk utviklingsarbeid og musikkvitere som driver med vitenskapelig forskning.

– Mye av det vi driver med innen kunstnerisk utviklingsarbeid er taus kunnskap. Denne kunnskapen kan være vanskelig å formidle gjennom tradisjonelle vitenskapelige tidsskrifter. Derfor startet vi med denne serien med konserter som løfter fram alt vi jobber med her, sier Duch.

Under Forskningsdagene i år var det naturlig å ta utgangspunkt i hvordan hjernen fungerer når den blir utsatt for musikk.

Hvordan øve uten instrument?

Visste du at du ikke behøver et instrument for å øve på musikk? Det finnes faktisk flere metoder som kan gjøre deg til en dyktig musiker uten at du lager en lyd.

Du kan spille på det indre øret. Noe som kan være praktisk om du for eksempel går i fjellet eller sitter i bil eller fly i mange timer.

Musikkforsker Ragnar Rasmussen vil lede en samtale mellom flere utøvende musikere om hvordan kropp og hjerne møtes en musiker forbereder seg til en konsert. Her vil det komme flere tips til metoder de bruker for å lære seg et musikkstykke mentalt, før de setter seg ned og spiller.

Ligner på toppidrett

– Å øve uten instrument ligner faktisk ganske mye på toppidrett, mener Michael Francis Duch.

– Det handler om mental trening. Skal du for eksempel stupe må du gå igjennom alle bevegelsene mentalt, ikke bare fysisk, før de sitter godt. Det samme gjelder i musikkutøvelse. Musikere gjør de samme forberedelsene, enten de spiller cello eller orgel. Du må forestille deg at du kjenner hvordan fingrene føles i posisjoner som du lager et bilde av i hjernen. For eksempel en vanskelig passasje i et soloverk. Dette er et interessant eksempel på et møte mellom kropp og hjerne, mener han.

Les mer om arrangementet på Forskningsdagenes hjemmesider

Powered by Labrador CMS