En notis fra Norges forskningsråd - les mer.
– Arktis er og kommer til å bli for attraktivt for at det er mulig å stenge av områder for turister. Men det er mulig å tilrettelegge og tilpasse seg veksten slik at vi begrenser de negative sidene og utnytte de positive, sier Stipendiat Julia Olsen. (Foto: Shutterstock)
Hva skjer med Svalbard når klimaet endres?
Det skjer store endringer i arktiske hav- og kystområder som fører til økende sjøtrafikk. Hvilke konsekvenser får det for Svalbard?
Dette vil det bli en åpen debatt om på Svalbard under Forskningsdagene. Da vil forskere og lokalbefolkningen møtes for å diskutere hvordan det lille, internasjonale samfunnet kan tilpasse seg en helt ny tid.
Med klimaendringene reduseres sjøisen i Arktis. Mindre is betyr økt fremkommelighet. Skipstrafikk i Nordøstpassasjen gir enorme muligheter for verdenshandelen, fordi det å seile rundt Nordpolen kutter reiseruten mellom Europa og Asia med en tredel. Om få tiår blir det mulig å seile over Nordpolen, tror forskere.
Klimaendringene har også gjort at fiskebestanden har gått lenger nord og at fiskeflåten har beveget seg etter.
Det samme har turistene, som opplever Arktis som enda mer attraktivt år for år. Allerede i dag setter enorme cruiseskip kursen nordover med hundrevis av turister som fasineres av den ville naturen.
Stipendiat Julia Olsen ved Nord universitet forsker på de samfunnsmessige konsekvensen av økende skipstrafikk i Arktis. Hun har gjort observasjoner og intervjuer på Svalbard for å få tak i hvordan det lille samfunnet der oppe tilpasser seg endringene som skjer.
Under Forskningsdagene vil hun samle forskere og forskning i Longyearbyen til en åpen debatt om endringene som skjer.
Les mer om forskningen og arrangementet på nettsidene til Forskningsdagene
Forskningsdagene 2019
Denne notisen er skrevet i forbindelse med Forskningsdagene, hvor årets tema er miljø.
Forskningsfestivalen arrangeres over hele landet og varer fra 18. september til og med 29. september.
Her kan du lese mer om årets arrangement.