Havforsker vinner formidlingspris

Havforsker Odd Aksel Bergstad ble onsdag tildelt Descartesprisen, EUs pris forfremragende forskningformidling. Bergstad tildeles den prestisjefylte prisen somleder av forskningsprosjektet MAR-ECO, en undersøkelse av økosystemet langs Den midtatlantiske ryggen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prosjektet er ledet av Norge ved Havforskningsinstituttet og Bergen Museum og Universitetet i Bergen. Prosjektet er en av fem vinnere og har fått førsteprisen innen kategorien for nyskapende vitenskapsformidling.

Prisen som er på 50 000 euro ble delt ut i Brussel onsdag kveld under EUs årlige markering av fremragende forskning i Europa. Bergstad får prisen som hovedansvarlig for det omfattende formidlingsarbeidet som er utviklet av MAR-ECO prosjektet, og ble nominert av Forskningsrådet.

Norske forskere er sentrale i dette prosjektet som har deltakere fra 16 land. Det har fått stor internasjonal oppmerksomhet ikke minst i forbindelse med det to måneder lange toktet forskningsfartøyet G.O. Sars i Atlanterhavet i 2004 og resultatene som nå kommer av disse undersøkelsene.

Kunnskapsminister Øystein Djupedal sender sine gratulasjoner til Odd Aksel Bergstad og de andre deltakerne i prosjektet: Dette er en meget gledelig begivenhet for norsk forskning. Utmerkelsen viser at vi kan hevde oss når vi kombinerer nasjonale fortrinn og internasjonalt samarbeid. Nyskapende formidling av denne typen er viktig, både for å kaste lys over viktige spørsmål og for å skape interesse for forskning, sier Djupedal.

Bergstad og prosjektet ble tildelt Forskningsrådets formidlingspris i 2004. Det ble da blant annet lagt vekt på at den omfattende formidlingen fra MAR ECO-prosjektet bidrar vesentlig til å markere Norge internasjonalt, og får rettet oppmerksomheten mot den marine forskningen, som er et av de store satsingsområdene i norsk forskning.

MAR-ECO er en del av et større forskningsnetteverk som undersøker livet i dyphavet; Census of Marine Life.

Powered by Labrador CMS