Annonse

Smartere mobilhverdag for leger

Norske leger har gjerne fem ulike mobilenheter i legefrakken i dag. Nå har forskere funnet en løsning for å samle dette i en smarttelefon.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)

Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST) står bak den nyutviklede prototypen som de mener vil forenkle og forbedre dagens system.

Gradvis byttes hver enkelt av dagens enheter ut med en smarttelefon, og legene kan tømme lommene og slippe stresset med trådløs jobbtelefon, vaktmobil, personsøker og privat mobil.

– Med denne teknologien kommer legene bare til å trenge én enhet. Når telefonen står på lydløs, fungerer den som en personsøker. Ellers innehar smarttelefonen alle de funksjonene som legen i dag må ha fem apparater for å dekke, sier Terje Solvoll, forsker ved NST og utvikleren av systemet.

Terje Solvoll forenkler sykehusenes kommunikasjonssystem. (Foto: Norges Forskningsråd)

Smarttelefonen vil kunne settes på lydløs automatisk, avhengig av legens kontekst kombinert med hvor legen befinner seg.

Løsningen for bruken av smarttelefoner innebærer at en server blir koblet til den eksisterende plattformen.

Samtidig plasseres det sensorer i alle rom som sporer telefonen, mens legene legger inn vaktkalenderen sin.

Deretter gjør systemet resten av jobben. Går legen for eksempel inn i operasjonsstua, registrerer sensorene dette, og stenger telefonen for innkommende samtaler.

Nyttig på kino?

I fremtiden kan denne smarttelefonen også knyttes opp mot andre helsesystemer som for eksempel elektronisk pasientjournal (EPJ).

Teknologien kan også komme til nytte i hverdagen til folk flest, mener Solvoll.

– I mange situasjoner er det viktig å huske på å slå av mobiletelefonen, for eksempel på kino, i møter og på fly.

– Vi kunne plassert sensorer som slo av telefonen eller satte den på lydløs modus på disse stedene - og dermed sluppet å tenke på dette, eller forstyrres av telefoner som ringer, sier Solvoll.

Lenke:

Forskningsrådets program Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT (VERDIKT) og Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST)

Powered by Labrador CMS