Annonse

Mobilen blir fjernkontroll

Nå blir mobilen fjernkontroll for tv-opptakeren. En ny teknisk plattform gjør det enklere og billigere å utvikle avanserte mobiltjenester. Veien fra idé til ferdig produkt er dermed blitt kortere for mobilgründere, som Geir Melby i Tellu.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved hjelp av mobilen er det mulig å bla i alle tilgjengelige kanaler og programmere inn det som skal tas opp. Mobilen kan også vise opptak eller live tv. Funksjoner man tidligere bare kunne drømme om med SMS og wap er en realitet.

Tv-assistenten er laget av bedriften Tellu. Tellu benytter seg av en nyetablert tjenesteplattform, med moduler som kan settes sammen til nye tjenester, og som utnytter mulighetene i et sammensmeltet internett og telenett.

- Vi står for utvikling og eventuell drift av nye tjenester, mot å dele inntektene. Slik blir det enklere og billigere for våre kunder å ta i bruk mobilkanalen, sier Geir Melby, daglig leder i Tellu.

Utspring i forskningsprosjekt

Bedriften springer ut av Ericssons forskningsvirksomhet i Norge, og det fireårige forskningsprosjektet ARTS (Arena for Research on advanced Telecom Services). Dette prosjektet er et samarbeid mellom Telenor, Ericsson, NTNU og Abelia.

ARTS-prosjektet er delvis finansiert av Norges Forskningsråd, gjennom IKT-programmet. Prosjektet har resultert i to doktorgrader og seks patenter, og nærmere 100 studenter har vært knyttet til prosjektet. I tillegg bygger de to bedriftene Tellu og enCap direkte på resultatene i prosjektet.

Telenor positiv

- Telenor ser positivt på forskningssamarbeidet og at vi har kunnet bidra til et nytt start-up firma i Norge. Produktet som Tellu tar ut i markedet gir spennende muligheter for utvikling av avanserte teletjenester både for bedrifter og private. Slikt gir trafikkøkning i nettene, noe som er positivt for oss, sier forskningssjef i Telenor, Oddvar Risnes.

- Vi ser nå en økt kapasitet i mobilnettene samtidig som nye metoder og verktøy for tjenesteutvikling introduseres. Mer avanserte tjenester vil kunne realiseres uten at man nødvendigvis må være ekspert på telekommunikasjon. Vi ønsker Tellu velkommen som aktør i dette markedet, sier forskningssjef Egil Ofstad i Ericsson.

Testlaboratorium

De samme kreftene som har deltatt i ARTS-prosjektet, står bak et laboratorium for testing og utviklig av programmer og tjenester - den såkalte PATS-labben. Her kan studenter og bedrifter prøve ut avanserte tjenester i et realistisk miljø.

- Utviklingsarbeid som før tok 2-3 år med mange deltakere, kan nå gjøres på et halvt år. Dette er en revolusjon for utviklingen av avanserte tjenester. Dette gir bedrifter som Tellu et konkurransefortinn i et internasjonal marked, sier Paul Chaffey, administrerende direktør i Abelia.

Powered by Labrador CMS