Annonse

Systemsvikt årsak til legionellautbrudd

- Vi har nok kunnskap om legionella og legionærsyke. Når vi får sykdomsutbrudd som det i Fredrikstad, skyldes det systemsvikt, sier professor Sten Olaf Hanssen ved NTNU.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Legionellabakteriene er gamle som livet selv og finnes i store mengder i miljøet. Vi vet hvordan de oppstår og hvordan vi skal forhindre at de spres, sier Hanssen.

Han mener det er forståelig at folk blir skremt, men understreker at dette er en bakterie som ikke spres så lett. Den formerer seg vanligvis langsomt og er avhengig av svært spesielle betingelser både med hensyn til fuktighet og temperatur.

Hanssen tror det må være et sammenfall av mange uheldig omstendigheter som har ført til så stor spredning i Fredrikstad.

"Sten Olaf Hanssen."

Etterlyser systematisk kontroll

Hanssen er professor i klima- og kuldeteknikk. Han var programstyreleder for Forskningsrådets program “Inneklima og helse”, som blant annet resulteterte i en populær artikkel om legionella, legionærsykern og kuldetårn.

- Det finnes i dag svært gode metoder for systematisk kontroll av kjøletårn, anlegg for fruktspraying, fontener og offentlig boblebad og dusjanlegg, og andre risikoanlegg.

- Vi må få et lovvverk som pålegger eier av anlegget et objektiv ansvar. Så må vi få på plass et system med hyppig screening, mener Hanssen.

Billige hurtigtester

I tillegg har Sintef Helse (tidligere Unimed) utviklet hurtigtester som gir svar på om det er legionella i vannreservoarer eller biofilm i løpet av en-to dager.

- Disse er utprøvd på cruiseskip i stor skala. Prisen ligger på 1 000-2 000 kroner per test, avhengig av antall tester, sier Hanssen, som finner det underlig at slike tester ikke er tatt i bruk i denne situasjonen.

- Norske forskere har jobbet med legionella i mellom ti og 15 år. Nå er det på tide at vi får et nasjonalt kompetansesenter som kobler teknisk, biologisk og medisinsk kompetanse, mener Hanssen, som ønsker et slikt senter lagt til St.O lavs Hospital og NTNU.

Powered by Labrador CMS