Det nye prosjektet handler om å gjøre feriereisen tilgjengelig for flest mulig, uavhengig av funksjonsnivå. (Foto: Shutterstock / NTB Scanpix)
Det nye prosjektet handler om å gjøre feriereisen tilgjengelig for flest mulig, uavhengig av funksjonsnivå. (Foto: Shutterstock / NTB Scanpix)

Vil gjøre feriereisen tilgjengelig for flest mulig

Et nytt forskningsnettverk skal jobbe for å utvikle et opplevelsesbasert reiseliv som er tilgjengelig for flest mulig, uansett funksjonsnivå.

Nettverket består av forskere, representanter fra reiselivsnæringa, rehabilitering, funksjonshemmedes interesseorganisasjoner og offentlig sektor. Og målsettingen – et mer inkluderende reiseliv – er svært aktuell: En milliard mennesker lever med en eller annen form for handikap, ifølge FNs økonomiske og sosiale råd. Mange av disse har tenkt seg på ferie, men behøver tilrettelagte fasiliteter og opplevelser.

Accessible tourism – tilgjengelig turisme eller turisme for alle – er derfor et etablert begrep og et satsingsområde i mange land.

Det handler om at alle skal kunne delta i og sette pris på turistopplevelser. Dette gjelder folk i rullestol, men også familier med små barn, eldre, gravide kvinner, kronisk syke og folk med midlertidige funksjonsnedsettelser.

Feriereisen er full av potensielle utfordringer, for eksempel tilgang til informasjon og tjenester, tilrettelegging under transport og tilgjengelighet på alle mulige ulike attraksjoner.

– Hittil har dette feltet blitt jobbet lite med i Norge, sier forsker Merete Kvamme Fabritius ved Nordlandsforskning.

– Men nå er vi i gang.

Les mer på Nordlandsforsknings nettsider

Powered by Labrador CMS