En notis fra Nord universitet - les mer.

Flytende byer. Det blir stadig flere cruiseskip i arktiske farvann. Utsikt mot Nordensköldbreen i Billefjorden, Vest-Spitsbergen.
Flytende byer. Det blir stadig flere cruiseskip i arktiske farvann. Utsikt mot Nordensköldbreen i Billefjorden, Vest-Spitsbergen.

Hvordan kan arktiske samfunn styre cruiseturismen?

Nord-forsker Hin Hoarau Heemstra og hennes forskerteam skal undersøke hvordan småsamfunn i Arktis kan tilpasse seg til en økning i cruisetrafikken.

Den maritime transporten og cruisetrafikken i Arktis vil trolig øke dramatisk som følge av klimaendringene.

– En voksende gruppe av velholdte turister søker nye opplevelser i mer eller mindre uberørt natur. Den internasjonale turistindustrien ser store muligheter i arktiske farvann.

– Det åpner for nye problemstillinger om bærekraft i den nordlige delen av Canada, Grønland, Island, Norge og Russland, sier Heemstra.

Hin Hoarau Heemstra er førsteamanuensis ved Nord universitet og tok i 2015 doktorgrad på opplevelsesbasert reiseliv. Heemstra forsket på innovative og poplære turistopplevelser som hvalsafari i Norge og på Island.

Nå har Hin Hoarau Heemstra og hennes forskerteam fått 7,8 millioner kroner av Forskningsrådet.

I løpet av tre år skal forskningsprosjektet Sustainable Arctic Cruise Communities: From Practice to Governance undersøke hvordan små lokalsamfunn i Arktis takler tusenvis av cruiseturister som kommer på besøk, oftere i store grupper og ikke sjelden til alle døgnets tider.

Les mer om forskningsprosjektet på hjemmesidene til Nord universitet

Powered by Labrador CMS