Matkriminalitet kan omfatte alt fra feil kvalitetsmerking på et produkt, misvisende informasjon om produktets opprinnelsessted og utelatelse av informasjon om brukte ingredienser. (Illustrasjonsfoto: SpeedKingz / Shutterstock / NTB scanpix)

Nettsted samler nyheter og forskning om matjuks

Nofima har gjennom et EU-finansiert forskningsprosjekt utviklet en nettside som samler nyheter og forskning fra hele verden.

Matkriminalitet er et område som favner bredt og et internasjonalt problem. Det kan omfatte alt fra feil kvalitetsmerking på et produkt, misvisende informasjon om produktets opprinnelsessted og utelatelse av informasjon om brukte ingredienser.

– Noe matjuks gjør at kvaliteten på produktet blir dårligere, men fortsatt spiselig eller drikkelig. Annet juks kan i verste fall være direkte helseskadelig for forbrukerne, sier Patrick Berg Sørdahl, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima.

Sørdahl har vært med på å bygge opp det nye nettstedet FARNHub (Food Authenticity Research Network Hub). Der samles og videreformidles nyheter og forskning om matkriminalitet fra hele verden.

Formålet med nettstedet er å gjøre det mulig for forskere å orientere seg raskt om hva som finnes av pågående og avsluttet forskning om matjuks, og slik koordinere eget prosjekt for å oppnå et nyansert resultat.

– Ettersom matindustrien er blitt global, krever det en samlet internasjonal innsats for å avdekke og bekjempe matkriminalitet. Ferdigprosessert mat inneholder for eksempel ofte ingredienser fra flere forskjellige land. Det gjør at nyheter om matsvindel i ett land kan være høyaktuelle for alle oss andre, sier han.

Les mer om nettstedet på Nofima sine nettsider.

Powered by Labrador CMS