Forskere vet nå mer om hvordan restblod i fiskekjøttet blir påvirket av fangst og håndteringen i båten. (Foto: Geir Sogn-Grundvåg, Nofima)
Forskere vet nå mer om hvordan restblod i fiskekjøttet blir påvirket av fangst og håndteringen i båten. (Foto: Geir Sogn-Grundvåg, Nofima)

La fisken blø i tre minutter

Når fiskere fanger for eksempel torsk og hyse bør de la fisken blø i tre minutter. Dette sikrer et lyst fiskekjøtt av god kvalitet uten tydelige blodrester i fiskekjøttet.

Nofima har akkurat avsluttet et prosjekt hvor hovedmålet var å øke kunnskapen om hvordan mengde restblod i muskelen påvirkes av fangst- og ombordhåndtering. Det viser seg at det meste av blodet i hovedårene er fjernet allerede etter tre minutter dersom fisken ligger og blør ut i vann. Forskere målte nesten samme restblod i fisken om den blir liggende å blø ut i tre eller 30 minutter.

Å bløgge fisken betyr å skjære fisk slik at blodet renner av den.

– Disse forsøkene ble gjort i småskala, men dersom vi får samme resultater i kommersiell skala vil dette kunne ha mye å si for gjennomføringen av bløgging og utblødning, sier forsker Torbjørn Tobiassen i Nofima.

All belastning på fisken under fangst og etter at den er tatt ombord i båten før bløgging, bidrar til dårlig blodtapping og rød filet. Forskerne har utarbeidet en brosjyre der de deler sine aller beste tips til tiltak for å oppnå best mulig kvalitet på fisken.

Les mer om rådene for blod i fisk på nettsidene til Nofima

Powered by Labrador CMS