– Vårt mål er å sørge for å utnytte både torskehoder og kyllingskrog bedre, slik at vi kan bidra til høyere verdiskaping for matprodusenter og til at maten vi produseres faktisk utnyttes på en mest mulig bærekraftig måte, sier Nils Kristian Afset (nr. to fra venstre). (Foto: Nofima)

Her forsker de på torskehoder og kyllingskrog

Årlig produseres rundt 35000 tonn kyllingskrog og 72000 tonn torskehoder i norsk matproduksjon. Disse inneholder mange verdifulle komponenter som bør utnyttes bedre. Forskerne i prosjektet Notably skal sørge for at det skjer.

I dag går en del av torskehodene til dyrefôr, mens en del blir tørket og sendt til Nigeria der det lages suppe av dem. Andelen som går til nigerianernes supper har gått ned, og markedet er ustabilt.

Det er synd for torskehoder inneholder mange nyttige næringsstoffer.

– Vi må slutte å se på dette som rester. Dette er råstoff på lik linje med alt annet råstoff, sier Nofima-forsker Diana Lindberg.

Torskehoder og kyllingskrog inneholder nemlig mineraler, ulike typer fett, og ikke minst mange ulike typer proteiner. Det er allerede gjort mye forskning som viser at det finnes mange ulike bruksområdene for disse komponentene, fra kjæledyrfôr til helsefremmende mat og medikamenter.

Et eksempel er kollagen, et protein som i sin reneste form kan tenkes brukt i alt fra hudkremer til helsekost, men som også er opphav til gelatin. Nå skal forskerne undersøke hvordan de fleste av disse komponentene kan utvinnes, slik at nytteverdien fra disse råstoffene blir størst mulig.

Les hele saken på nettsidene til Nofima.

Powered by Labrador CMS