Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nofima - les mer.

Mange er mer engstelig for sprøytemidler enn for mikroorganismer som kan spre smitte, men mikroorganismene står for langt flere sykdomstilfeller. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima)
Mange er mer engstelig for sprøytemidler enn for mikroorganismer som kan spre smitte, men mikroorganismene står for langt flere sykdomstilfeller. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima)

Forskere gir råd for bedre mattrygghet

Publisert

I år markeres for første gang verdens mattrygghetsdag. Heretter blir 7. juni dagen i mattrygghetens navn.

I forbindelse med årets mattrygghetsdag har forskerne ved Nofima fem råd for bedre mattrygghet som alle kan følge:

1. Tilbered aldri mat hvis du er syk eller det er mindre enn 48 timer siden symptomene forsvant.

2. Ikke spis kylling, burgere eller blåskjell hvis det ikke er gjennomkokt eller -stekt.

3. Vask hender, kluter, handlebager, kjøkkenredskap og overflater godt etter at de har vært i kontakt med rått kjøtt, kjøttsaft eller jord.

4. Vask frukt og grønnsaker, spesielt hvis du spiser dem rå.

5. Hold maten i kjøleskapet, sjekk kjøleskaptemperaturen (bør være maksimum 4°C) og respekter «siste forbruksdag».

Rådene er utarbeidet av Solveig Langsrud og forskerkolleger ved Nofima, basert på forskningen fra EU-prosjektet SafeConsume.

I dette prosjektet har forskere fra seks forskjellige land besøkt, filmet og intervjuet forbrukere i sine respektive land. De har fulgt forbrukerne hele veien fra butikken der matinnkjøpene fant sted til måltidet som ble tilberedt var spist.

Til tross for at de fleste sykdomstilfeller knyttet til mat skyldes mikroorganismer og at rå mat er mer utsatt for smitte, er folk mer bekymret for sprøytevernmidler, konserveringsmidler og prosessert mat enn for at hendene og kjøkkenredskapene er ikke rene under matlagingen.

Du kan lese mer om prosjektet og hvorfor du bør følge mattrygghetsrådene på nettsidene til Nofima.