Store ører øker luftmotstanden og krever mer energi for flaggermusen. Men de hjelper også flaggermusa med å kunne høre bedre. (Foto: Bernd Wolter, Shutterstock, NTB scanpix)

Her er fordelene og ulempene med store ører – for flaggermus

Store ører gjør mer enn å hjelpe flaggermusen med å høre. Men det finnes noen ulemper også, viser ny forskning.

Det er bare en myte at flaggermus er blinde. De har faktisk ganske godt syn. Men fordi flaggermus er nattaktive, så er ikke synet den beste sansen å bruke. Derfor bruker de ørene mer enn øynene når de skal orientere seg. Men hvor store ører lønner det seg å ha?

Store ører er mer slitsomt

Store ører øker luftmotstanden og krever mer energi for flaggermusen. Men de gir også flaggermusen bedre hørsel og øker løftekraften. Disse resultatene er det forskere ved Lunds universitet i Sverige som har funnet.

– Det handler om å fly så effektivt som mulig, men også om å ekkolokalisere så godt det lar seg gjøre. Som flaggermus kan man ikke være best i begge deler, sier Christoffer Johansson Westheim, lektor ved biologisk institusjon ved Lunds universitet, i en pressemelding.

Ekkolokasjon er å se med lyd

Ekkolokasjon er orientering ved bruk av lyd. Ved å sende ut lyd ut, så vil noe av denne lyden bli reflektert om for eksempel et byttedyr blir truffet av lyden. Det fungerer omtrent som ekkolodd og sonar. Både hvaler og flaggermus bruker denne metoden for å orientere seg og finne mat.

Denne metoden krever veldig god hørsel og da er det en fordel å ha store ører. Men forskerne ved Lund har sett at store ører også øker luftmotstanden og gjør at flaggermusen tvinges til å bruke mer energi enn arter med små ører.

Første gang testet på frittflyvende flaggermus

Tidligere studier som har sett på hvor effektivt flaggermus bruker energien sin for å fly har kun brukt modeller. Denne studien er den første som tester det ut på frittflyvende flaggermus i vindtunnel.

Forskerne har observert og sammenliknet to forskjellige arter, en med store ører og en med små ører, ved å bruke høyhastighetskameraer og laserbelyste røykpartikler. Ved å se på hvordan røyken beveger seg i luften så har forskerne beregnet hvilke krefter og energi som behøves for å fly.

Resultatene støtter også hypotesen om at fugler flyr lengre strekninger enn flaggermus, ettersom flaggermusens ører skaper en motstand som gjør det er mer slitsomt å fly. Flaggermusenes ører funker rett og slett som et par bremseklosser som fugler slipper.

Selv om ørene kan virke som at de ellers bare er i veien, så har flaggermusene greid å utvikle dem til noe mer positivt enn bare bedre hørsel.

– Skal man først ha noe som stikker ut av en flyvekropp, så kan man prøve å konstruere dem på en måte som gir et positivt utfall. Som for eksempel at store flaggermusører gir bedre løftekraft, sier Westheim.

Referanse:

Jonas Håkansson, Lasse Jakobsen, Anders Hedenström, L. Christoffer Johansson: Body lift, drag and power are relatively higher in large-eared than in small-eared bat species. Journal of The Royal Society. DOI: 10.1098/rsif.2017.0455. November 2017.

Powered by Labrador CMS