Petter D. Jenssen vant nylig Avlopp & Kretsloppspriset.  (Foto: NMBU)
Petter D. Jenssen vant nylig Avlopp & Kretsloppspriset. (Foto: NMBU)

Høythengende pris innen avløp- og kretsløp til NMBU-forsker

Avlopp & Kretsloppspriset går i år til Petter D. Jenssen, professor ved NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, for hans arbeid med kretsløpsløsninger.

«Petter Jenssen har med sitt vell av ideer, kunnskap, undervisningsevne og engasjement fungerte som et forbilde i utviklingen av bærekraftige avløps- og gjenvinningssystemer i flere tiår, både i Norden og internasjonalt,» skriver juryen i sin begrunnelse for å gi prisen til Jenssen.

«Avlopp & Kretsloppspriset» deles ut hvert år på konferansen Vatten, Avlopp, Kretslopp til en person eller gruppe personer i Norden som på en betydelig måte har fremmet utvikling og innovasjon, eller fremskyndet innføring av miljø- og kretsløpstilpassede avløpssystem - i Norden eller andre land med stort behov for bedre sanitære forhold.

- Min første reaksjon var å bli kjempeglad og rørt. Det skjer mye i Sverige innenfor avløp og kretsløp og jeg håper prisen kan bidra til å sette mer fokus på dette viktig fagområdet i Norge, sier prisvinner Petter D. Jenssen.

Jenssen innså tidlig de store fordelene som kildesorterende avløpssystemer har både for å redusere utslipp og for å kunne samle og resirkulere næringsstoffer fra avløp. Han har planlagt et av verdens aller første større landbaserte systemer med vakuumtoaletter til tett tank og lokal rensing av gråvann ved Kaja studentboliger på Ås.