En skitur en vinterdag kan gjøre godt for nattesøvnen.
(Foto: Terje Pedersen / NTB)
Dagslys kan være viktig for nattesøvnen
Men mye lys sent på kvelden har motsatt effekt, viser amerikansk studie.
I en studie fra University of Washington har forskere undersøkt når og hvordan kroppen vår forteller oss at dagen er slutt og det er tid for å sove.
De finner at det er viktig for nattesøvnen å komme seg ut i dagslys, også når det er overskyet.
Funnene er publisert i Journal of Pineal Research.
Senere til sengs om vinteren
I studien festet forskerne målere et smartarmbånd på omtrent 500 studenter. Eksperimentet ble gjort i Seattle, og foregikk over tre år.
Disse armbåndene samlet informasjon om hvor mye søvn studentene fikk og hvor mye dagslys de ble eksponert for i løpet av en dag.
Informasjonen fra armbåndene viste at studentene fikk omtrent like mange timer med søvn uavhengig av årstid. Det som varierte var hvor mye dagslys de fikk. Om vinteren gikk de om lag en halvtime senere til sengs, og de sto opp omtrent en halvtime senere.
Det var stikk i strid med det forskerne hadde trodd på forhånd.
– Vi forventet at studentene ville være lenger oppe om sommeren på grunn av alt lyset, sier biologiprofessoren Horacio de la Iglesia i en pressemelding fra universitetet. Han er en av forskerne bak den nye studien.
Reagerer annerledes på lys morgen og ettermiddag
Han forklarer at døgnrytmen vår påvirkes av lyset vi eksponeres for gjennom dagen.
– Dagslys gjennom dagen, spesielt tidlig, gjør at klokken fremskyndes. Da blir du tidligere trøtt om kvelden.
En time med dagslys så ut til å fremskynde døgnrytmen med 30 minutter.
Samtidig får lys på ettermiddagen og kvelden klokken til å gå saktere, slik at vi blir trøtte senere.
Og da oppstår en såkalt «push and pull»-effekt. Den ene faktoren påvirker den ene veien, den andre faktoren motsatt. Tidspunktet du sovner på blir altså en kombinasjon av hvor mye dagslys du fikk tidlig på dagen og hvor mye du fikk ettermiddag og kveld. I alle fall i følge denne studien.
Skjermer og lamper holder deg våken
Sola var ikke den eneste lyskilden som hadde betydning. Forskerne undersøkte påvirkningen fra bruk av skjerm og lamper på kveldstid, og dette var med i regnestykket for når trøttheten kom sigende.
Lyskilder som pc-skjermer og innelamper så ut til å forskyve trøttheten med 15 minutter per time vi ble eksponert for det.
Og i sum blir det slik at tidspunktet du sovner er en kombinasjon av disse. Hvor mye lyset tidlig om dagen har fått trekke din indre klokke tilbake, og samtidig hvor mye det sene dagslyset har fått skyve den frem.
Denne studien kan tyde på at det er smart å få en tur ut i lunsjpausen. Litt er bedre enn ingenting, mener forskerne.
Lignende funn fra andre studier
Nå er dette én studie, og detaljene om mengde dagslys og hvor lett vi får sove må tas med en klype salt. Dette er imidlertid ikke den første studien som har vist en sammenheng mellom lyset vi eksponeres for og hvordan vi får sove.
At skjermbruk kan gjøre det vanskelig å sove er godt dokumentert gjennom forskning. Blant annet skrev forskning.no en artikkel om dette i 2015.
Faktisk.no konkluderte med det samme i 2018, og faktasjekken publiserte vi på forskning.no.
I en artikkel i 2016 fortalte søvnforsker Ståle Pallesen at B-mennesker bør derfor være ekstra forsiktige med å bruke skjerm sent på kvelden, fordi det kan gjøre døgnrytmen enda mer forsinket.
– Man kan altså risikere å bli mer B-menneske om man ser mye på nettbrett og pc om kvelden, sa han.
Referanse:
Dunster, Gideon P., Hua, Isabelle., Grahe, Alex., Fleischer, Jason G., Panda, Satchidananda., Wright Jr, Kenneth P., Vetter, Celine., Doherty, Jennifer H. og de la Iglesia, Horacio O. (2022). Daytime light exposure is a strong predictor of seasonal variation in sleep and circadian timing of university students (sammendrag). Journal of Pineal Research.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?