Mange tar smertestillende mot ryggsmerter. Det er det kanskje ikke så mye vits i.

Betennelsesdempende midler hjelper lite mot ryggsmerter

Nok en sammenfatning av forskningen konkluderer med at ibuprofen og andre NSAID-er har minimal effekt på kroniske ryggsmerter.

14.6 2017 14:04

Det ser ikke bra ut for tiden, for alle de som gjerne skulle hatt hjelp mot langvarige ryggplager. Forskningen viser nemlig at midlene vi oftest tyr til, ikke virker særlig godt.

I 2015 kom en oppsummering av forskning som viste at paracetamol ikke hjelper mot vondt i ryggen, ifølge Tidsskriftet for Den norske legeforening.

Og i februar i år ble det publisert en oppsummering som viste at heller ikke ibuprofen eller andre Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAID-er) gjør susen.  

I april kom dessuten en oppsummering som peker mot at kiropraktikk heller ikke kan skilte med særlig gode resultater. Forskere fant bare en liten effekt på smertene.

Og nå kommer jaggu enda flere forstemmende nyheter fra forskningens verden.

Fortsatt liten effekt

I ukas utgave av JAMA har Wendy Enthoven og kollegaene hennes tatt et ekstra blikk på forskningen på NSAID-er, og konkluderer omtrent som før:

Det er mulig å finne en viss effekt, men den er så liten at den trolig ikke gjør noen merkbar forskjell for den gjennomsnittlige pasienten.

Det utelukker så klart ikke at NSAID-er, eller en av de andre behandlingsformene for den saks skyld, kan ha god effekt på enkeltpersoner. Den nye studien sier heller ingenting om effekten av NSAID-er på akutte ryggsmerter.

Men alt i alt ser det altså ut til å være dårlig med raske løsninger for folk med kroniske ryggsmerter.

Referanse:

W. T. M. Enthoven, P. D. Roelofs, B. W. Koes, NSAIDs for Chronic Low Back Pain, JAMA, juni 2017.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.