Den tidligere velrenommerte kirurgen Paolo Macchiarini transplanterte syntetiske struper på til sammen åtte pasienter.
Den tidligere velrenommerte kirurgen Paolo Macchiarini transplanterte syntetiske struper på til sammen åtte pasienter.

Omstridt kirurg dømt til betinget fengsel i Sverige

Den tidligere kirurgen Paolo Macchiarini er i Sverige dømt til betinget fengsel for ett tilfelle av grov kroppsskade. Han ble frikjent på to tiltalepunkter.

Saken dreier seg om tre pasienter som i 2011 og 2012 fikk operert inn syntetiske luftrør etter at det ble funnet svulster eller skader på organene deres, skriver SVT.

– To av inngrepene anses for å ha vært forsvarlige, men ikke det tredje, sier dommer Björn Skånsberg etter dommen i Solna tingrett.

I 2020 ble Macchiarini tiltalt for grov mishandling fordi påtalemyndigheten mente operasjonen var ulovlige og at situasjonen ikke var så alvorlige som Macchiarinis forsvarere påstår. Påtalemyndigheten mener operasjonene som er dekket i tiltalen verken var nødvendig helsebehandling eller kunne regnes som forskning.

– Vi mener inngrepene Paolo Macchiarini utførte var rene eksperimenter på mennesker, sa aktor Jim Westerberg første dag i retten. Aktoratet ba om fem års fengsel i saken.

Den tidligere velrenommerte kirurgen transplanterte syntetiske struper på til sammen åtte pasienter. Sju av dem døde. Macchiarini ble i sin tid rekruttert til Karolinska Universitetssjukhuset og Karolinska Institutet for å løfte svensk medisinsk forskning til nye høyder.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS