Menn er gjennomsnittlig sterkere og har bedre kondisjon enn kvinner. Men kvinner har mer fett på kroppen og har større evne til å forbrenne fett. Det fører til at de sparer på muskelmasse på harde øvelser. (Foto: Getmilitaryphotos / Shutterstock / NTB scanpix)
Bra med litt fett på kroppen om du vil bli jegersoldat
På krevende øvelser trenger soldater fett. Derfor klarer også kvinner seg godt under ekstreme forhold, mener forsker.
Særlig gutter som vil inn i tøffe avdelinger i Forsvaret bør heller tenke på at de skal fete seg litt opp enn å jobbe med six-packen. Soldater trenger nemlig fett på kroppen.
De med minst fett taper mest muskelmasse. I tillegg tar det lengre tid før de kommer seg i form igjen etter en hard øvelse.
Dette viser foreløpige resultater fra en studie fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).
Forskerne har gjort studier av 23 mannlige soldater under opptaket til fallskjermjegertroppen og 12 kvinnelige soldater som var til opptak i den kvinnelige jegertroppen. Disse ble fulgt før og etter opptak og etter 14 dagers restitusjon.
I fallskjermjegerstroppen var det kun menn. Ingen kvinner har så langt nådd klart opptakskravene.
Lite kunnskap fra før
En litteraturgjennomgang forskerne har gjort viser at det nesten ikke finnes forskning på hvordan kvinnelige soldater tåler tøffe belastninger.
Det er også svært lite kunnskap om hvordan både kvinnekroppen og mannskroppen restituerer seg etter krevende feltøvelser.
Derfor har FFI-forskerne vært interessert i å undersøke dette.
Hilde Teien ved Forsvarets forskningsinstitutt leder denne studien, som ennå ikke er avsluttet. Hun presenterte noen foreløpige funn i Oslo Militære Samfund tirsdag.
Kvinner mistet bare fett
Jegersoldatene blir utsatt for mange ulike typer ekstrembelastninger under opptaksuka.
Forskerne har gjort ulike fysiske tester og sett på kroppssammensetningen hos soldatene.
Her så de at kvinnene som søker seg inn i jegertroppen er noe høyere og veier noe mer enn den gjennomsnittlige kvinnelige soldaten.
Under opptaksuka hadde soldatene på seg en måler for å se hvor stor energiomsetningen deres var.
Etter opptaksuka gjennomførte forskerne de samme testene etter 24 timer, 72 timer, én uke og to uker.
Det viste seg at kvinner brukte mer fett under aktiviteten. De hadde ingen endring i muskelmasse.
Menn hadde et tap av muskelmasse på 2,7 kilo.
Annonse
Jo mer fett mennene hadde på kroppen, jo mindre muskelmasse mistet de.
Kvinner kommer seg raskere
Forskerne ser også at det er en forskjell mellom kvinner og menn i hvor raskt kroppen kommer seg tilbake i form.
Selv om ingen er helt tilbake til utgangspunktet etter to uker, ser det ut til at kvinnene kommer seg seg raskere enn mennene.
– Dette er en stor fordel om du skal ut på en ny øvelse, sier Teien.
Testosteronnivået faller betydelig
Det mannlige kjønnshormonet testosteron gir både aggresjon og muskelstyrke.
Men det er ikke mange aggressive menn som kommer hjem etter et opptak til fallskjermjegertroppen. Testosteronnivået faller som en stein.
– Menn er faktisk nede på kastrert nivå etter én uke, sa Teien.
Kroppens stresshormon kortisol var høyere for kvinner enn for menn. Dette vedvarte etter to uker. Dette har ikke forskerne noen forklaring på foreløpig.
Kvinner takler sult bedre
Annonse
Under opptaket blir både kvinner og menn som ønsker å bli jegersoldaten utsatt for omtrent de samme belastningene, mener Teien.
De har alle mange utfordrende øvelser og spiser og sover lite.
– Kvinner tåler krevende feltøvelser like bra eller bedre enn menn når det gjelder endringer i kroppssammensetning og restitusjon, sier hun.
Fettmassen ser ut til å være en viktig faktor. Det er vist i andre studier at kvinner takler bedre sult enn menn, forteller Teien.
– En soldat som skal ut på øvelser, må ha noe å gå på.
Var virkelig opptaket like tøft for begge kjønn?
Fallskjermjegertroppen har egne fysiske krav. Disse har ingen kvinner klart per i dag. Derfor ble jegertroppen for kvinner opprettet.
Fra salen ble det derfor stilte spørsmål ved om de to gruppene er sammenliknbare når opptaket for kvinner og menn faktisk er forskjellige.
Til det svarte forskeren at kravene er forskjellige for å komme inn i de to troppene. Men kvinner og menn blir utsatt for sammenliknbare aktiviteter.
– Belastningen er like fysisk krevende for kvinnen, ut fra hennes kapasitet, som mannen, ut fra hans kapasitet, sa Teien.
Handler ikke bare om fysisk styrke
Hun påpeker at det er mange måter å velge inn de som har best forutsetninger i Forsvaret.
Annonse
– I dag selekterer vi inn de som er fysisk sterkest. Men det er ikke nødvendigvis de som har best forutsetninger under en operasjon med matmangel, søvnmangel og mentale belastninger osv.
FFI skal snart igang med en ny studie hvor de skal se på hvordan kvinnelige og mannlige soldater reagerer mentalt på tøffe øvelser.
– Leter etter funn som bekrefter konklusjonen
Oberstløytnant Harald Høiback var til stede for å kommentere studien. Han mener at det har store omkostninger for stridsevnen om vi tar inn mange kvinner i Forsvaret.
Han har tidligere sagt til forskning.no at Forsvaret ikke ønsker negative forskningsresultater om verneplikt for kvinner.
Høiback mener at det at kvinner faktisk er svakere enn menn, og at det får praktiske konsekvenser for Forsvaret, er noe som hele tiden blir dysset ned.
– Man får inntrykk av at det er små nyanser, men hvis kvinner blir utsatt for de samme prøvelsene så hadde de ikke klart de tøffeste kravene, sier han til NRK.
Han mener at forskningen på kvinner i Forsvaret er preget av at forskerne starter med konklusjonen og leter etter funn som passer med den.
– Prosjektfinansierte forskere er engstelige for å provosere de bevilgende myndigheter. Offiserer på jakt etter neste opprykk er enda reddere for å provosere de som sitter med makta. Den kritiske delen av forsvarsdebatten er derfor overlatt til sterke meninger på nettet og til enkelte frittgående snålinger i uniform som ikke forstår sitt eget beste, sa han.