Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Er du over 50 år og brekker håndleddet ved fall fra egen ståhøyde, er sjansen stor for at du har beinskjørhet (osteoporose).
En studie fra Universitetet i Bergen (UiB) viser nemlig at 64 prosent av kvinnelige og 49 prosent av mannlige håndleddsbruddspasienter hadde behandlingstrengende osteoporose.
– Siden håndleddsbrudd forekommer tidligere i livet enn hoftebrudd, er det viktig å sjekke håndleddsbruddpasientene for beinskjørhet. Da kan man avdekke beinskjørhet på et tidligere tidspunkt, sier forsker Jannike Øyen ved UiB.
I dag er det få håndleddbruddspasienter som blir utredet for beinskjørhet. Det finnes ingen norske studier på dette, men studier fra utlandet viser at bare 3 til 20 prosent blir utredet. Hvis flere blir utredet, kan man sette inn forebyggende tiltak og redusere antall hoftebrudd i fremtiden.
Studien inngår i Øyens doktorgradsavhandling. I avhandlingen undersøkte hun alle håndleddsbruddpasienter i Bergen, Skien og Kristiansand mellom 2003 og 2007. Totalt deltok 1794 pasienter.
Pasientene fra Bergen ble senere sammenlignet med en matchet kontrollgruppe. Totalt ble 749 pasienter og 608 kontroller inkludert i denne studien.
Vitamin D-mangel
Studien viste også at pasienter med håndleddsbrudd hadde betydelig lavere vitamin D-nivå sammenlignet med kontrollgruppen.
Dette betyr at lave vitamin D-verdier også kan forbindes med beinskjørhet.
– I tillegg til utredning og eventuelt behandling av beinskjørhet ved håndleddsbrudd, er det også viktig å tilby behandling for vitamin D-mangel, sier Øyen.
Øyen forteller at studien er den første i sitt slag i verden som sammenligner beintetthet og vitamin D-nivå hos håndleddsbruddpasienter med en kontrollgruppe.
Norge er skjørt
Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder beinskjørhet og bruddforekomst.
– Ingen vet hvorfor det er så mange med beinskjørhet i Norge. Det finnes teorier og forskning som handler om alt fra gener til surt drikkevann, forteller Øyen.
For å redusere sjansen for beinskjørhet, er det ikke bare viktig med nok vitamin D og kalsium. Det er også viktig å trene og bygge opp en god beinmasse mens man er ung.
Fra 40-årsalderen minker beinmassen, men det er mulig å bremse denne utviklingen noe med trening.
Bakgrunn:
Annonse
Jannike Øyen disputerer 25. februar med avhandlingen ”Low-energy fracture of the distal radius in middle-aged and elderly women and men. Topics related to osteoporosis, fracture risk and vitamin D.”