Ekspertgruppens funn er basert på gjennomgang av studier fra hele verden. (Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)
Ekspertgruppens funn er basert på gjennomgang av studier fra hele verden. (Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)

Ekspertgruppe mener operasjon mot skuldersmerter bør droppes

Nesten 6000 nordmenn blir hvert år operert for smerter i skulderen uten at inngrepet har effekt, ifølge en internasjonal ekspertgruppe.

Publisert

5952 nordmenn ble operert for skuldersmertene som kalles subakromialt smertesyndrom i 2017, skriver Aftenposten.

Ifølge en internasjonal ekspertgruppe, ledet av professor Per Olav Vandvik ved Universitetet i Oslo, har det å operere ingen effekt verken for smerte, funksjon eller livskvalitet. De mener også at en operasjon kan være risikabel og utgjør en byrde for pasientene, og det er dyrt.

– Jeg tror færre pasienter hadde bedt om kirurgi dersom de var orientert om hvor liten effekt den har, Vandvik til avisen.

Funnene er basert på en systematisk gjennomgang av studier fra hele verden. De ble nylig publisert i en større artikkel i det anerkjente medisinske tidsskriftet BMJ (British Medical Journal).

Vandvik sier at deres oppgave har vært å gå raskt gjennom ny kunnskap som eventuelt kan føre til at man endrer praksis. Ifølge professoren vil skuldersmertene for halvparten av de rammede gå over i løpet av et halvt års tid, mens for andre kan det vare over år.