Flyndreslim kan bli medisin
Hva sier du til å ta medisiner som er laget av fiskeslim? I slimet som dekker rødspetta har forskerne funnet stoffer som dreper stafylokokker. Kanskje kan stoffer fra fiskeslimet ta knekken på resistente sykehusbakterier?
Kjemiingeniør Trude Tvete har funnet et bakteriedrepende protein i slimet fra rødspetta, separert proteinet fra resten av slimet og testet det på stafylokokkbakterier.
- Proteinet fra fiskeslimet viste seg å være svært dødelig for de bakteriene jeg testet det på, sier Trude Tvete, som har utført det praktiske arbeidet med hovedfaget ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT).
Renset og testet slimet
For kort tid siden forsvarte Trude Tvete hovedfaget sitt i bioteknologi ved NTNU i Trondheim, og la fram spennende resultater av et langt og nitidig laboratoriearbeid.
Sammen med veileder Kåre Haugan har hun utviklet en teknikk for å rense og dele fiskeslim fra rødspette opp i enkeltkomponenter, og testet flere av disse på bakterier.
- Tidligere forskning har vist at slimet til rødspetta har bakteriedrepende effekt, men ikke hvilket stoff det var som tok knekken på bakteriene. Jeg fant ut at det er et protein som finnes i slimet som har den største effekten, forteller Trude Tvete.
Bakteriedrepende stoffer fra dyr og planter er et svært interessant felt blant annet for sykehus som plages med bakterier som har blitt motstandsdyktige mot antibiotika.
Fisk fra Frosta
Kjemiingeniøren bor på Frosta ved Trondheimsfjorden, og for å skaffe seg tilgang på fersk rødspette allierte hun seg med en lokal fisker som kom med fangsten når rødspetta havnet i garnet. På laboratoriet skrapte hun av slimet utenpå fisken, og bakterietestene viste at det slimet som hadde størst effekt lå ganske dypt nede i fiskeskinnet.
- Så fulgte en møysommelig arbeid på bioteknologilaboratoriet, for å skille de ulike stoffene i fiskeslimet fra hverandre. Proteinet fikk til slutt en renhet på 95 prosent, og ble deretter testet på bakterien Staphylococcus aureus. Det viste seg å ha svært god bakteriedrepende effekt, sier Trude Tvete.
Kan bli medisin
Bakteriedrepende proteiner og andre stoffer er en viktig del av immunforsvaret hos fisken.
Nå kan resultatet også bli at slimet fra rødspetta gir opphav til nye medisiner for mennesker.
Fordi det stadig dukker opp nye infeksjonssykdommer rundt om i verden og på grunn av at flere bakterier blir motstandsdyktige mot antibiotika, er det viktig å finne nye bakteriedrepende stoffer. Stoffer fra fisk er spesielt interessante. Rødspette er en potensiell oppdrettsart, og biprodukter som antibakterielle stoffer kan kanskje øke lønnsomheten i denne næringa.
- Det har vært forsket mye på bakteriedrepende stoffer fra pattedyr, men få har gjort studier på fisk. Stoffene som har blitt isolert fra fisk har flere egenskaper som gjør dem til attraktive utgangspunkt for medisinproduksjon. De er bygget opp på en annen måte, og kan derfor kanskje ta knekken på bakterier som har blitt motstandsdyktige mot antibiotika, sier Trude Tvete.
I kjemiingeniørmiljøet ved HiNTs ingeniørutdanning har man forsket på de bakteriedrepende egenskapene til fiskeslimet i flere år. Flere av bachelorgradsstudentene på kjemiingeniørstudiet gjør sine avsluttende oppgaver med utgangspunkt i rødspetteslimet.
Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Nord-Trøndelag - Les mer