Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk Regnesentral - les mer.
Solveig Engebretsen og Anders Løland snakker om R i første episode av podcasten Sannsynligvis VIKTIG.
(Foto: Norsk Regnesentral)
R har blitt rikskjendis. Hvordan lages R?
PODCAST: R bestemmer hvordan vi skal bevege oss og om vi kan gå på jobb og skole. Møt en av forskerne bak R.
R er et tall som sier noe om smittespredningen i befolkningen. Kan vi være helt sikre når vi sier at R er under 1? Hva burde Høie ha sagt da han sa at R var under 0.7?
Og hvordan kan kommunegrenser ha noe å gjøre med Solveig Engebretsens metode å beregne R på?
Engebretsen jobber til daglig som forsker ved Norsk Regnesentral (NR) med statistisk og matematisk modellering innenfor mange ulike felt.
Fra midten av februar har hun jobbet fulltid på et prosjekt i regi av Folkehelseinstituttet (FHI) med å forutsi spredning av koronasmitte ved hjelp av mobildata.
Modellen Engebretsen har utarbeidet står helt sentralt i FHIs beregninger.
Engebretsen er også nominert til «Ledestjerne 2020», som er Dagen Næringsliv D2s kåring av de viktiste 30 personene under 30 i Norge i år.
– På høy tid
Programleder for serien «Sannsynligvis VIKTIG» er Anders Løland, som er assisterende forskningssjef for SAMBA, avdelingen for statistikk modellering og maskinlæring i Norges regnesentral.
Løland mener det er på høy tid med en podcastserie om tall og beregninger:
– Tall påvirker dagliglivet vårt direkte og indirekte uten at vi kanskje tenker over det. Akkurat nå er anslagene for R og antall på intensivavdeling avgjørende for hvor strenge koronatiltak vi har.
– Tall og beregninger bestemmer også hva du betaler i forsikringspremie og i strømregning, hvor mye du betaler hos Airbnb, om banken din har satt av nok penger til å klare seg gjennom en koronakrise og om flommen kommer til å ta huset ditt i år.
I denne podcasten vil Anders Løland snakke om det som ligger bak tallene og modellene med de som kan det best.
Solveig Engebretsen er første gjest og skal snakke om sine beregninger av R.