Nordsjørittet er et terrengritt for mosjonister mellom Eigersund og Sandnes. Deltakerne har vært med i en studie som målte effekten av kosttilskudd på restitusjon etterpå. Årets utgave av Nordsjørittet går av stabelen den 11. september.(Foto: Rune Helliesen)
Mosjonister som tok tran jevnlig, var mindre støle etter langt sykkelritt
Tran var det kosttilskuddet som hjalp klart best mot stølhet og betennelse etter et 91 kilometer langt sykkelritt. Vanlige omega 3-tilskudd ga ikke samme effekt. Det viser en ny, stor studie med tusen friske mosjonsdeltakere i Nordsjørittet.
Mange idrettsutøvere og mosjonister tar ulike kosttilskudd for å forbedre restitusjonen etter trening. Men hva virker best?
– Vi ville finne ut om kosttilskudd virket på restitusjonen, og eventuelt hvilke som virket best, sier kardiolog Stein Ørn til forskning.no. Han er overlege på Stavanger universitetssjukehus og professor II Universitetet i Stavanger.
Forskerne gjorde en feltstudie på deltakere som syklet Nordsjørittet i 2014. Dette er et 91 km langt terrengritt mellom Egersund og Sandnes, som tar mellom fire og fem timer å sykle.
Før rittet hadde syklistene fylt ut et spørreskjema om hvilke kosttilskudd de brukte regelmessig. Etter rittet tok legene blodprøver av dem for å finne forskjeller i restitusjonsgrad – eller hvor støle de ble.
– Dette er en av de største observasjonsstudier som er gjort av denne typen, sier Ørn. Studien er publisert i Journal of the International Society of Sports Nutrition.
Tusen friske deltakere
Alle de 1002 deltakerne var fysisk friske. De svarte på om de tok kosttilskudd i en eller annen form på et spørreskjema.
Så målte forskerne ved Stavanger universitetssjukehus og Universitetet i Stavanger nivået deres av betennelsesmarkøren C-reaktivt protein (CRP) i blodet. Blodprøver ble tatt både rett før og et døgn etter rittet.
Alle fikk en stigning i CRP etter endt løp.
CRP kan måles nøyaktig, og er en objektiv måte å finne graden av betennelse og dermed også skade etter hard fysisk belastning.
Stølhet er betennelse etter fysisk belastning
Hard fysisk belastning bryter ned kroppen og utløser en betennelsesreaksjon.
– All hard eller uvant fysisk belastning av kroppen bryter ned vev i kroppen og utløser en betennelsesreaksjon. Symptomene på denne betennelsesreaksjonen kan man merke i form av redusert muskelkraft og stølhet etter belastning, forklarer Stein Ørn.
Testen er den samme som blir brukt for å måle om man har en infeksjon i kroppen.
– Den måler graden av skade og reparasjon som må gjøres i kroppen, uansett om skaden er forårsaket av en infeksjon eller hard trening, forklarer Ørn.
Regelmessige tran-drikkere kom best ut
856 deltakerne krysset av for om de tok kosttilskudd. Av disse svarte 274 deltakere at de regelmessig tok tilskudd av omega 3-fettsyrer. 154 tok bare tran.
De som regelmessig tok omega 3-tilskudd eller tran, hadde betydelig lavere betennelse enn andre deltakere. Det gjaldt både før og etter rittet.
Annonse
Disse syklistene hadde hele 27 prosent lavere CRP-nivå enn de som ikke tok tilskudd.
Men de som tok tran regelmessig, som hadde størst, gunstig effekt.
De som helte i seg torskelever-olje jevnlig, hadde hele 34 prosent lavere CRP-nivå enn de andre etter rittet.
Størst effekt hos dem med høy kroppsvekt
Tran hadde størst effekt på dem som syklet hardest og som hadde høy kroppsvekt (KMI).
– Det var fullstendig uventet for oss at tran har så stor effekt, og at vi ikke fikk samme resultat av omega 3-tilskudd i kapsler og tran, sier Ørn til forskning.no.
Ørn forsikrer om at de ikke hadde noen forventning på forhånd i noen som helst retning.
Forskerne kontrollerte resultatene for alder, kjønn, etnisitet, kroppsmasseindeks, hvilende blodtrykk/puls og høyere utdanning.
Så kontrollert som mulig
Dette er riktignok en observasjonsstudie, og kan ikke si noe om en årsakssammenheng. Men Ørn mener studiens utforming er så objektiv som mulig, og at de har eliminert for andre faktorer som kan spille inn, så godt som mulig.
– Studien ble utført på en homogen gruppe med mosjonister. Alle hadde tilnærmet samme belastning, på samme tidspunkt. De syklet et like langt ritt ut fra de fysiske forutsetningene til hver enkelt, påpeker han.
Målingene ble gjort rett før og et døgn etter rittet.
Annonse
– Hvor lenge i forveien og hvor ofte tok de tilskudd?
– Det vet vi ikke, men vi spurte om de tok det regelmessig. Da antar vi at de tar vanlig, anbefalt dose på en tablett eller en skje tran daglig.
De støleste syklet langsomst
17 prosent av deltakerne tok tran regelmessig.
12 prosent tok andre omega 3-tilskudd regelmessig.
6 prosent tok D-vitamin regelmessig.
De som hadde høyest CRP etter løp, var de som syklet langsomst. Disse hadde også høyere CRP før start. De med lavest CRP etter ritt, syklet raskest, og hadde lavest CRP før start.
Studien om kosttilskudd er en del av NEEDED-studien, som først undersøkte deltakerne for mulig uoppdaget hjertesykdom. Fem år senere analyserte forskerne, ledet av stipendiat Mette Wærstad Hansen og Øyunn Kleiven, blodprøvene for effekten av kosttilskudd. Stein Ørn er en av medforfatterne.
Vet ikke forklaringen
Stein Ørn er proffsyklisten Alexander Kristoffs trener og stefar, og har selv ikke pleid å ta tran før denne studien.
– Men vi vet at det å spise fisk har sammenheng med redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. Særlig fet fisk, som laks, sild, makrell og sardiner inneholder omega 3 fettsyrer.
Det er tidligere antatt at fettsyrene EPA OG DHA bidrar til hjertets normale funksjon. Det er også antatt at vitamin D bidrar til immunsystemets normale funksjon, sier han.
– Hvorfor var det så stor forskjell mellom omega 3-kapsler og tran?
– Det vet vi ikke. Men det kan kanskje tenkes at tran ligner mer på fersk fisk, og at den er mer biologisk tilgjengelig. Den er også tilsatt E-vitamin for å hindre oksydering. Men dette må det forskes mer på.
Tran inneholder også miljøgifter
Anne Lise Bjørke Monsen har skrevet en artikkel i Tidsskriftet Den norske legeforening om at tran også inneholder miljøgifter. Hun er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen og overlege ved laboratorium for klinisk biokjemi, Haukeland universitetssykehus.
– Helseeffekter av omega 3 tilskudd på blant annet knyttet til hjerte/karsykdom har blitt tilbakevist de senere årene, men det er fortsatt noen som mener det motsatte, skriver hun i en epost til forskning.no.
Hun viser til en metastudie i JAMA i 2018, som viste liten effekt av å spise omega 3-kapsler for pasienter med hjertesykdom. Den er basert på ti store kliniske studier.