Du har godt av å slappe av foran TV-en

Så lenge du ikke får dårlig samvittighet av det.

Å slappe av foran TVen kan ha god effekt mot stressende arbeidsdager. (Foto: (Illustrasjonsbilde: Colourbox))

Ingenting er så avslappende som å slenge seg ned på sofaen etter en stressende arbeidsdag, skru på Netflix og sette i gang en serie-marathon.

Forskere sier til og med at litt dødtid foran skjermen kan være til hjelp mot stress.

Men ironisk nok er det de som stresser mest over det som får minst igjen for å sitte foran TV-en, viser ny studie.

Underholdning mot stress

Flere studier tyder på at underholdende media hjelper oss å håndtere stress. Når man for eksempel ser en episode av Game of Thrones, trekkes bevisstheten vår bort og gir oss mer avstand til virkeligheten.

Vi distraheres og får tid til å slappe av. Dermed blir det enklere å komme seg etter en lang dag på jobb.

– Som et resultat blir man mer opplagt og man får høyere kognitive prestasjoner. I helhet viser dette oss at underholdende media-bruk, som TV og spill, er en gunstig og effektiv mental helbrednings-strategi, skriver Leonard Reinecke i en epost til forskning.no

Reinecke har forsket på hvordan vi håndterer stress gjennom mediabruk. Men i hans nyeste studie viser han at det finnes de av oss som ikke drar fordeler fra sofasittingen.

Viljestyrke og dårlig samvittighet

Reinecke og hans forskerteam har tatt utgangspunkt i en teori som baserer seg på at viljestyrke er en begrenset ressurs som kan brukes opp i løpet av en dag.

Har man en stressende jobb hvor man konstant må bruke viljestyrken for å unngå feil og ta vanskelige avgjørelser, vil det tære på even til å utøve viljestyrke senere på dagen.

Da er ofte TV-en mer fristende, fordi den krever lite og gir enkel glede og avslapning. Men i Reineckes undersøkelser, viste det seg at å bruke medier til avslapning ikke bestandig hadde en god effekt.

Bortkastet tid

I et forsøk med 471 deltakere, kartla Reinecke hvordan forsøkspersonene hadde opplevd arbeidsdagen, hva de følte etter jobb og hvilke typer medier de brukte.

Det viste seg at de som var spesielt slitne etter jobb eller skole, hadde en tendens til å oppleve mediabruken sin som bortkastet tid.

Som konsekvens hadde de dårlig samvittighet for tiden de hadde brukt foran TV-en.

Denne skyldfølelsen reduserte dermed fordelene de kunne ha fått fra et par bekymringsfrie timer med TV.

Slapp av med måte

Altså kan det se ut som om TV-titting er bra for deg, så lenge du ikke sitter med dårlig samvittighet når du ser på.

Men Reinecke understreker at selv om TV kan være en god ressurs mot stress,er det likevel ikke grunn til å parkere foran skjermen for godt.

– Vi begynner å se på mediabruk som en årsak til svekket viljestyrke. Med den konstante tilgangen på smarttelefoner, internett og kommunikasjon, virker det som om det er mer en byrde og en stressfaktor, enn en helbredende ressurs, sier Reinecke i en pressemelding.

– Overdreven mediabruk er selvfølgelig også en årsak for stress. En balansert helbredelsesmeny som kombinerer mediabruk med andre sosiale, kulturelle og sportslige aktiviteter gir optimal velvære, konkluderer han.

Referanse:

Reinecke, Hartmann og Eden (2014) The Guilty Couch Potato: The role of Ego Depletion in Reducin REcovery Through Media Use. Journal of Communication.  

Powered by Labrador CMS