Mat som funker

Nå går forskning og industri i de nordiske landene sammen for å utvikle sunnere matvarer. De helsebringende ingrediensene skal hentes fra havet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Hensikten med MARIFUNC er at forbrukerne skal få velge blant flere produkter med positive helseeffekter. "
"Hensikten med MARIFUNC er at forbrukerne skal få velge blant flere produkter med positive helseeffekter. "

Forbrukere og produsenter blir stadig mer bevisst matens betydning for helsa.

Derfor lanseres det stadig nye produkter med tilleggsegenskaper som skal være helsebringende. På engelsk omtales slike matvarer som “functional food”, eller “funksjonell mat” på norsk.

Flere produkter

Et nytt nettverk innen forskning og industri skal nå bidra til at forbrukerne skal få velge blant flere slike funksjonelle produkter med positive helseeffekter.

Med MARIFUNC, som er et kortnavn for Nordic Network for Marine Functional Food, er målet å utvikle matvarer som er sunnere ved at de har fått tilført ingredienser som er helsebringende. Ingrediensene skal hentes fra fisk og skalldyr.

- Hensikten med MARIFUNC er blant annet å få dokumentert helseeffektene av marine ingredienser i ulike matvarer, sier forsker Joop Luten ved Fiskeriforskning.

Han er koordinator for nettverket med 15 partnere fra industri- og forskningsmiljøer i Finland, Sverige, Danmark, Island og Norge.

Bedre kunnskap

Det er godt dokumentert at sjømat har positive helseeffekter. Men fortsatt er det begrenset kunnskap om sammenhengene mellom ulike komponenter i fisk og skalldyr og de konkrete helsemessige effektene.

- Med bedre kunnskap og konkret dokumentasjon på dette feltet vil en også kunne utvikle produkter som en vet har positive virkninger på helsa, sier Luten.

Prosjektet er finansiert av Nordic Innovation Centre og skal pågå ut 2008.

Se også www.marifunc.org

Powered by Labrador CMS