Sjømat ser ut til å øke fruktbarheten. De som spiser fisk og skalldyr minst to ganger i uken blir raskere gravide enn andre.

Mer sex og raskere gravid med sjømat på menyen

Kan sjømat økte fruktbarheten? Par som spiser fisk og skalldyr minst to ganger i uken, har mer sex og blir raskere gravide, ifølge studie.

31.5 2018 05:00

Det er ikke nytt at skalldyr kanskje øker sexlysten. Østers har lenge hatt rykte på seg for å gi økt seksuell appetitt. Nå viser en studie at fisk og skalldyr ser ut til å øke fruktbarheten.

Forskerne undersøkte spisevanene og sexvanene til 500 heterofile par i to amerikanske stater. De som spiste mye sjømat, rapporterte at de oftere hadde samleie enn andre.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Ble raskere gravid

Alle parene som var med på forskningen hadde planer om familieforøkelse i løpet av det nærmeste året.

De 1000 deltakerne rapporterte hva de spiste hver dag og ble fulgt opp i ett år eller inntil den blå streken dukket opp på graviditetstesten.

Kvinnene som spiste mye sjømat, lyktes betydelig raskere med å bli gravide.

Før året var omme hadde 92 prosent av disse kvinnene blitt gravide. Blant de andre parene som bare spiste sjømat en gang i mellom, hadde 79 prosent lyktes.

Det utgjør en forskjell på over 10 prosentpoeng.

Hva mannen spiser, teller også

Forskerne ville også finne ut om det bare var hva kvinnen spiste som hadde betydning.

De skilte derfor også mellom kvinner og menns kosthold. De fant ut at det har størst betydning hva kvinnen spiser, men at også mannens spisevaner spiller inn.  

Kvinner som spiste fisk og skalldyr minst et par ganger i uken, hadde 60 prosent høyere fruktbarhet enn de som spiste sjømat sjelden eller aldri.

Blant sjømatelskende menn økte fruktbarheten med 47 prosent. Par hvor begge spiste mye sjømat, fikk 61 prosent høyere fruktbarhet.  

– Våre resultater viser at det kan være lurt å sette mer sjømat på menyen for par som vil forsøke å få barn, sier Audrey Gaskins ved Harvard TH Chan Scool og Public Health til magasinet New Scientist.

Omega 3 kan være forklaring

De parene som spiste mest sjømat, hadde også samleie 22 prosent oftere enn andre par.

Det er logisk nok en fordel å ha sex ofte, hvis man prøver å bli gravid. Men det er ikke hele forklaringen til at fiskeelskere ble på vei med barn raskere enn de andre, mener forskerne.

De mener studien tyder på at sjømat i seg selv øker fruktbarheten på en eller annen måte.

Tidligere studier har vist at omega 3-fettsyrer har en positiv innvirkning på fruktbarhet blant både kvinner og menn. Men fisk som er den største kilden gjennom maten, kan også inneholde miljøgifter.

Fordelene ved å spise fisk oppveier klart den ubetydelige risikoen som dagens nivåer av miljøgifter og andre kjente fremmedstoffer i fisk representerer, ifølge Vitenskapskomiteen for Mattrygghet. 

Fisk er også en viktig kilde til jod. Nylig viste en studie at åtte av ti norske gravide kvinner har for lite jod. 

Referanse:

A. J. Gaskins mf: Seafood Intake, Sexual Activity, and Time to Pregnancy. Sammendrag. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 23. mai 2018. https://doi.org/10.1210/jc.2018-00385

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse