Skadelig for hjertet eller ikke?

– Mettet fett tetter ikke blodårene

Den vitenskapelige krangelen rundt fettets rolle i hjertesykdom ruller videre.

27.4 2017 20:06

For den som lurer på hvor sunt det er å spise smør, har de siste åra vært en humpete reise.

Tidligere forskning og offentlige kostholdsråd har sagt at vi bør styre unna fettet fra melk og kjøtt for å unngå hjertesykdom og tidlig død.

Men så kom forskningsoppsummeringer som konkluderte med at det ikke ser ut til å finnes noen slik farlig kobling mellom hjerte- og karsykdommer og mettet fett.

Og studier som viste at fettfattig kost ikke hjelper mot hjertelidelsene.

Likevel mener mange eksperter at det samlet sett er godt vitenskapelig grunnlag for råd om å redusere mettet fett i kosten.

Kritikerne gir seg imidlertid ikke. Og siste utspill i saken dukket opp i den ferskeste utgaven av British Journal of Sports Medicine.

Her skriver forskerne Aseem Malhotra, Rita Redberg og Pascal Meier at ideen om at mettet fett tetter igjen blodårene rett og slett bare er feil.

Feilkobling om kolesterol og hjertesykdom

Det er feil taktikk å fokusere på å senke kolesterolnivåene i blodet med kosthold og medisiner, skriver trioen i en meningsartikkel.

De peker på studier som antyder at nivåene av antatt skadelig LDL-kolesterol isolert sett har lite å si for risikoen for faktisk å få hjertesykdom.

Undersøkelser har for eksempel vist at folk som begynte å spise middelhavsdiett hadde lavere risiko for å dø av hjertesykdom, selv om kolesterolnivåene deres ikke gikk ned. Andre studier har vist at folk som byttet ut mettet fett med planteoljer fikk mye lavere kolesterol, men likevel høyere risiko for å dø.

Nå må vi dreie helseinformasjonen bort fra oppfordringer om å kutte mettet fett i kosten, skriver Malhotra og co.

Koronar hjertesykdom er en kronisk betennelsestilstand som bedre kan håndteres med daglig moderat mosjon og reduksjon av kronisk stress som kan være med på å holde betennelsen gående, mener de tre.  

Fortsatt uenighet

Og Malhotra og kollegaene er altså ikke alene om å trekke slike konklusjoner. I 2015 skrev en gruppe forskere at anbefalingene om å kutte fett i kosten aldri burde blitt gitt.

Danske forskere argumenterte i samme leia i 2013.

Men det finnes også mye forskning som taler for å bytte ut mettet fett i kosten med plantefett eller fullkorn.

Og mange eksperter - også i Norge – mener den samlede forskningen støtter de gjeldende rådene.

Dermed er det altså bare å holde på hatten, og følge med videre i vitenskapens humptitten-tur mot den endelige sannheten om fett.  

Referanse:

A. Malhotra, R. F. Redberg, P. Meier, Saturated fat does not clog the arteries: coronary heart disease is a chronic inflammatory condition, the risk of which can be effectively reduced from healthy lifestyle interventions, British Journal of Sports Medicine, april 2017. Sammendrag.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse