Kan et lavere høytrykk gi røykelaks samme gode egenskaper som andre matvarer? Dette skal forsker Trond Løvdal og resten av forskerteamet i prosjektet SafeFood finne ut. (Foto: Tommy Ellingsen / Nofima)

Jakter på et lavere høytrykk mot bakterier

Matvarer behandlet med høytrykk fremstår som ferske, men får likevel lang holdbarhet på grunn av prosesseringen de går gjennom. For eksempel er bringebær friske og fine 90 dager etter høytrykksbehandlingen.

Metoden er også godt egnet for å øke mørhet i kjøtt, løsne skall fra for eksempel hummer, og til tining. Den er sunn fordi man kan redusere bruken av tilsetningsstoffer, for eksempel salt. Hensynet til smak, konsistens, kvalitet og helse taler alle for at høytrykk er en foretrukket behandlingsmetode for å øke holdbarheten på matvarer.

– Fisk, for eksempel røkt laks, er et produkt vi ønsker å behandle med høytrykk. Men fisk generelt vil fremstå som kokt og mister fargen om man bruker for høyt trykk, forklarer forsker Trond Løvdal i Nofima.

Derfor gjøres det nå forsøk gjennom forskningsprosjektet SafeFood, ledet av NTNU, for å finne ut om det går an å redusere trykket under behandlingen og samtidig oppnå trygge produkter med lang holdbarhet.

Powered by Labrador CMS